Hlavní obsah

Rakušané a Němci končí se zachraňováním v Turecku, bojí se hněvu místních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakouští záchranáři přerušili na východě Turecka pátrací práce. Obávají se o bezpečnost. V místě nasazení se prý ozývaly i výstřely. V oblasti, kde Rakušané pomáhají, roste agrese mezi různými skupinami lidí. Následně oznámil ukončení záchranných prací i tým poslaný z Německa. Z města, kde působí Češi, problémy hlášeny nejsou.

Foto: Emilie Madi, Reuters

Poničené domy ve městě Hatay

Článek

V Turecku zasahují rakouští vojáci, kteří podmínky v sobotu ráno vyhodnotili jako příliš riskantní. Stáhli se proto do základny v turecké provincii Hatay, kde případně poskytují pomoc, uvedl server krone.at. Rakušané působí v jihovýchodní provincii Turecka Hatay, hned vedle syrské hranice.

Lidé se v oblasti bouří kvůli nedostatku potravin a špatnému zásobování vodou, poukazuje ČTK s odkazem na humanitární organizace. „Je vidět, že smutek pomalu ustupuje hněvu,“ řekl provozní manažer z německé humanitární organizace I.S.A.R. Steven Bayer.

„Mezi různými skupinami tam dochází k potyčkám. Stáhli jsme se proto do základního tábora, kde spolu s dalšími mezinárodními organizacemi čekáme na instrukce,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný mluvčí jednotky rakouských armádních záchranářů.

Na východě Turecka poničeném zemětřesením pomáhá s vyprošťováním osob 82 rakouských vojáků. „Jsme všichni v pořádku, nebyl na nás žádný útok. Rádi bychom pomáhali, ale situace je prostě taková,“ citoval server podplukovníka Pierra Kugelweise. Podle něj se podařilo zachránit devět zasypaných. Od sobotního rána ale záchranné práce zastavili. Vrátit se do Rakouska mají přitom podle plánu až ve čtvrtek, na tom se podle agentury APA zatím nic nemění.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Rakouští záchranáři v troskách domu v Hatayi

Němci jsou připraveni v případě potřeby opět vyrazit do terénu. „Pokud budou existovat konkrétní náznaky, že lze někoho zachránit živého, stejně vyjedeme,“ řekla na místě mluvčí Agentura pro technickou pomoc (THW) Katharina Garrechtová agentuře DPA.

Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Blízký a Střední východ

Situace v místě neštěstí je kritická. Lidé přišli o domovy, mnozí v okolí trosek svých domovů stále čekají na záchranu svých příbuzných. Teploty v noci jsou přitom pod nulou, v místě nefunguje elektřina a neteče tam voda.

Záběry z dronu odhalují katastrofickou zkázu po zemětřesení v turecké provincii HatayVideo: Reuters

Na východě Turecka působí i čeští záchranáři a kynologové. Prohledávají trosky ve městě Adiyaman, která je severně od provincie Hatay. Žádné problémy s chováním místních obyvatel nezmiňují.

„Podle informací velitele českého USAR je v naší lokaci bezpečnostní situace v pořádku, na místě je policie i četnictvo, část armády nebo jejích složek má tábor hned vedle nás. Probíhá úzká spolupráce, ke konfliktům nedochází,“ uvedl mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

Pomoc Turecku a Sýrii

Člověk v tísni – číslo účtu 51945194/0300

Charita ČR – číslo účtu 55660022/0800, variabilní symbol 118

ADRA – číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 389

Český červený kříž – číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2301

Počet obětí přesáhl 24 tisíc

Turecko po pondělním katastrofálním zemětřesení eviduje už 20 665 mrtvých. S  odvoláním na turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) o tom v sobotu informovala agentura Reuters.

V sousední Sýrii hlásily v pátek vláda a opozice, ovládající části rozdělené země, dohromady 3553 mrtvých, celková bilance katastrofy tak přesáhla 24 tisíc obětí.

Slzy štěstí v moři beznaděje. Záchranářům se v Turecku daří vyprošťovat z trosek přeživší

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám