Hlavní obsah

Pumový útok na mešitu v Kábulu: 21 obětí a 33 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 21 lidí zahynulo a 33 dalších utrpělo zranění ve středu večer při pumovém útoku v kábulské mešitě. O nové bilanci informovala policie, kterou citovala agentura Reuters. Mezi zraněnými jsou i děti včetně sedmiletého chlapce. Bilance může dál stoupat.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Tálibánští bojovníci a místní rezidenti se shlukují u mešity v Kábulu, která se stala cílem bombového útoku.

Článek

Silný výbuch mešitou otřásl v době večerních modliteb. Exploze byla slyšet v širokém okolí mešity stojící v severní části Kábulu. Tlaková vlna rozbila okna sousedních budov. Podle očitých svědků byl pachatelem sebevražedný útočník.

Terčem útoku byla sunnitská mešita ve čtvrtí Cher Channa, takže nejde o sektářské násilí sunnitů proti menšinovým šíitům. Podle svědka byl při útoku zabit mulla Amir Muhammad Kábulí.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale je možné, že za ním stála místní pobočka Islámského státu. Ta se v poslední době zaměřuje na představitele Tálibánu a civilisty. Minulý týden se přihlásila k vraždě prominentního klerika z řád Tálibánu, který byl zavražděn v náboženském centru v Kábulu.

Bitím a střelbou do vzduchu Tálibán rozehnal demonstraci žen

Svět

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid útoky odsoudil a prohlásil, že „pachatelé podobných zločinů budou brzy pohnáni před spravedlnost a potrestáni”.

Reklama

Výběr článků

Načítám