Hlavní obsah

Přestávky v bojích v Pásmu Gazy jsou podle Bidena krokem správným směrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podle prezidenta USA není v současnosti možné dosáhnout v Pásmu Gazy klidu zbraní na delší dobu. Biden potvrdil, že z humanitárních důvodů žádal izraelského premiéra Netanjahua o třídenní pauzu v bojích, ten to však odmítl.

Foto: Bonnie Cash, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Přestávky v bojích v Pásmu Gazy ze strany Izraele jsou krokem správným směrem. Uvedl to americký prezidentem Joe Biden. Podle Bidena však není v současnosti možné dosáhnout delšího klidu zbraní, napsala dnes agentura AFP. Podle Bílého domu Izrael souhlasil, že v některých částech na severu Pásma Gazy přeruší na několik hodin údery, aby mohlo odejít civilní obyvatelstvo.

Přestávky v úderech podle Bidena umožní tisícům lidí, kteří nebojují, dostat se do bezpečí. „Jsou to kroky správným směrem,“ uvedl Biden na sociální síti X. Podle Bidena vzniknou dva koridory, které umožní lidem odejít ze severu Pásma Gazy, kde jsou údery a vojenské operace izraelské armády nejsilnější.

Biden dodal, že s izraelskými představiteli již týdny jedná o  krocích, jež mají zvýšit ochranu civilistů v Pásmu Gazy, navýšit humanitární pomoc tomuto palestinskému území a vést k osvobození lidí, které uneslo palestinské hnutí Hamás.

Netanjahu odmítl výzvy k příměří, byla by to podle něj kapitulace

Blízký a Střední východ

Dočasná přerušení leteckých úderů potvrdil v rozhovoru, který odvysílala stanice Fox News, i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který ale odmítá mluvit o „humanitárních přestávkách“. „Chceme usnadnit bezpečný odchod civilistů daleko od oblastí, kde se svádí boje,“ řekl Netanjahu.

Biden ve čtvrtek také novinářům potvrdil, že v rozhovorech s Netanjahuem žádal o třídenní přestávku v bojích. Ten to však odmítl do doby, než budou propuštěna rukojmí zadržovaná Hamásem.

Biden vyzval Izrael, aby souhlasil s pauzou v bojích

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám