Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení může být až osmkrát vyšší, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí večer varovala, že počet obětí zemětřesení v Turecku a  v Sýrii může být vyšší než tehdy známých 3400. Už v úterý ráno bylo obětí 4825.

Foto: ČTK/AP

Trosky po zemětřesení v Sýrii.

Článek

„U zemětřesení naneštěstí vidíme vždy totéž, počty lidí, kteří umřeli nebo byli zraněni, v následujících týdnech značně vzrostou oproti původním číslům,“ řekla AFP vysoká představitelka pro krizové situace Catherine Smallwoodová. Osminásobné zvýšení by mohlo vést k dvaceti až třiceti tisícům obětí. Zatím je potvrzeno v Turecku a Sýrii 4825 obětí, z čehož na Turecko připadá 3381.

Smallwoodová upozornila, že v tomto případě k nebezpečí nárůstu počtu obětí přispívá, že mnozí lidé budou bez střechy nad hlavou v době, kdy je zima a sněží. Zpravodajka BBC Anna Fosterová popsala situaci ve městě Osmaniye, které leží poblíž epicentra: „Hrozně prší, což brzdí záchranné operace. Ve městě není v noci žádná elektřina. Pořád cítíme pravidelné následné otřesy. Pořád panují obavy, že by se mohly zřítit další budovy.“

Videa na sociálních sítích také zachycují četné požáry, protože z přerušených potrubí uniká plyn. Požáry a výbuchy ještě zvětšují beztak vysoké škody.

V Turecku po 27 hodinách zachránili mladou ženu, další na pomoc čekají zatím marně

Blízký a Střední východ

U hranic mezi Tureckem a Sýrií navíc žijí miliony válečných uprchlíků v táborech. Část je jich na územích ovládaných rebely, kteří už v pondělí oznámili 380 mrtvých. Dobrovolník z Bílých přileb, jež zde poskytují pomoc, uvedl: „Mnoho budov v různých částech severozápadní Sýrie spadlo. Pořád je mnoho rodin pod troskami. Pokoušíme se je zachránit, ale to je pro nás těžký úkol.“

Turecku hrozí ničivá zemětřesení

Turecko leží v oblasti, kde se potkává několik tektonických desek. Většina země leží na anatolské tektonické desce, sevřené dalšími – velkými eurasijskou a africkou, menšími arabskou a  egejskou mikrodeskou. Africká a arabská tlačí na anatolskou, tak se stlačuje a deformuje, protože eurasijská jí brání v posunu na sever. Tato zemětřesení mají často ničivé následky, protože mají ohniska v malé hloubce.

Nejnebezpečnější je linie zlomu mezi eurasijskou a anatolskou deskou. Zemětřesení u ní si 17. srpna 1999 vyžádalo přes 17 000 mrtvých. V prosinci 1939 si zemětřesení u Erzicanu vyžádalo 33 000 obětí, k čemuž přispěl i tuhý mráz.

Současné zemětřesení ale mělo ohnisko u východoanatolské zlomové linie oddělující anatolskou desku od arabské.

Zemětřesení v Turecku udeřilo na zlomu, kde se to nečekalo

Evropa

Výběr článků

Načítám