Hlavní obsah

Zemětřesení v Turecku udeřilo na zlomu, kde se to nečekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ničivé zemětřesení, které udeřilo v noci na pondělí v Turecku a Sýrii, mělo zřejmě původ v oblasti Východoanatolského zlomu, který byl v minulých letech spíše upozaděn, co se týká pozornosti. Většina ničivých zemětřesení se totiž odehrála na Severoanatolském zlomu. Upozornil na to britský seismolog Stephen Hicks. Podle něj by mohlo jít o nejsilnější zemětřesení v Turecku v dějinách měření.

Trosky po zemětřesení v TureckuVideo: AP

 
Článek

„Jen při pohledu na rozložení zemětřesení o síle sedm stupňů Richterovy škály a vyšší od počátku měření (cca roku 1900) je dnešní zemětřesení o síle 7,8 stupně nejsilnějším zemětřesením zaznamenaným v tomto regionu. Většina silných zemětřesení se v zemi totiž stala podél Severoanatolského zlomu na severu Turecka, který si v posledních letech získal mnoho pozornosti vzhledem ke své zjevné migraci na západ směrem k Istanbulu. Dnešní zemětřesení se však zdá být spojené s Východoanatolským zlomem,“ uvedl na Twitteru Hicks.

Foto: Novinky

Pohled na dva klíčové zlomy, které se nachází v oblasti Turecka a jeho bezprostřední blízkosti.

Severoanatolský zlom vede severem Turecka, je dlouhý asi 1200 kilometrů a stýkají se na něm Euroasijská a Anatolská litosférická deska.

Východoanatolský zlom je v místě, kde se stýkají Anatolská a Arabská litosférická deska.

Foto: Wikimedia

Zemětřesení v Turecku od roku 1990. Oranžové tečky znázorňující nejsilnější zemětřesení se kumulují především kolem Severoanatolského zlomu. Podél Východoanatolského je otřesů více, ovšem slabších.

Hicks dodává, že nejspíš nepůjde jen o nejsilnější zemětřesení v regionu, ale dost možná v celé zemi: „Bez větších pochybností si myslím, že dnešní zemětřesení vyrovná historicky nejsilnější zemětřesení v prosinci roku 1939 na severovýchodě země nebo se zapíše jako historicky vůbec nejsilnější.“

Foto: University of Liverpool

Stephen Hicks

Již několik málo hodin poté, co zemětřesení udeřilo, jsou zprávy o stovkách mrtvých napříč Tureckem a sousední Sýrií. Záběry totálního zničení navíc naznačují, že by hlášené ztráty na životech mohly i násobně stoupat.

Živě: Silné zemětřesení v Turecku a SýriiVideo: Rudaw, AP/Reuters

„Jen pohled na první záběry neskutečné destrukce, které naznačují rozsah škod dnešního zemětřesení, stačí k úsudku, že jeho následky budou obrovské a tato událost se zapíše do historie. Jde vůbec o jedno z nejsilnějších zaznamenaných zemětřesení svého typu na pevnině, které přímo zasáhlo obydlenou oblast,“ dodal Hicks.

Kamera zachytila pád domu v Turecku. Kolem stáli lidé a jezdila auta

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám