Hlavní obsah

Prezident Ghaní z Kábulu prchal s hromadou peněz, tvrdí ruští diplomaté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánský prezident Ašraf Ghaní utíkal podle ruských diplomatů ze země s velkým množstvím peněz, které chtěl přepravit v autech a ve vrtulníku. Napsala to agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího ruské ambasády v Afghánistánu. Jiný zdroj tuto informaci nepotvrdil.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánský prezident Ašraf Ghání

Článek

Ria Novosti či server India Today také uvedly, že Ghaní je nyní v Ománu, ten to ale popřel. V neděli agentury psaly, že Ghaní utekl do Uzbekistánu či Tádžikistánu.

„Pokud jde o zhroucení afghánského režimu, nejvýstižněji ho charakterizuje to, jak Ghaní uprchl z Afghánistánu,” citovala RIA Novosti tiskového tajemníka ruského velvyslanectví v Kábulu Nikitu Iščenka.

„Čtyři auta byla plná peněz. Další se pokusili dostat do helikoptéry, ale všechno se tam nevešlo. Část peněz tak zůstala ležet na rozjezdové dráze,” dodal Iščenko.

ON-LINE: Musíme zabránit vlně uprchlíků, apeluje Macron

Blízký a Střední východ

Později agentura RIA Novosti s odvoláním na anonymní zdroj napsala, že Ghaní se uchýlil do Ománu.

Země ležící na Arabském poloostrově tuto informaci popřela, což však citovaný zdroj odmítl jako samozřejmou „přirozenou reakci”. Nezávisle na ruské agentuře napsal i server India Today, že Ghaní je v Ománu, odkud pravděpodobně zamíří do USA.

Zatímco západní státy v čele s USA z Kábulu urychleně evakuují svůj diplomatický personál, ruský velvyslanec v Afghánistánu Dmitrij Žirnov dnes v televizi Rossija 24 pochválil ochranu ruské ambasády početným oddílem bojovníků Tálibánu.

„Nyní nás chrání tálibánci, velký oddíl. Udělali na nás velmi dobrý dojem, adekvátní muži, dobře vyzbrojení, postavili se po vnějším obvodu ambasády, tak aby k nám nikdo nemohl proniknout - žádný terorista, žádný šílenec,” řekl Žirnov.

Tálibán na afghánské miliardy nedosáhne. Zmrazí je Američané

Ekonomika

Afghánské radikální hnutí Tálibán, které v těchto dnech zemi po 20 letech znovu ovládlo, je přitom v Rusku zakázáno jako teroristická organizace.

Žirnov v pondělí také upřesnil, že diplomatická mise v zemi pokračuje v práci, část zaměstnanců velvyslanectví ale bude podle ministerstva zahraničních věcí evakuována. O víkendu Moskva tvrdila, že evakuaci zatím nepovažuje za nutnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám