Hlavní obsah

Bojovníci Tálibánu konfiskují zbraně civilistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Kandahár

Tálibán oznámil, že obsadil mezinárodní letiště v druhém největším afghánském městě Kandaháru. Několik tisíc příslušníků afghánských speciálních sil se na místě vzdalo, islamistům padly do rukou americké vrtulníky Black Hawk, které patřily afghánské armádě, píše server BBC. V Kábulu začali bojovníci Tálibánu konfiskovat civilistům jejich zbraně, dodal server deníku Bild.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibánští bojovníci v Kábulu

Článek

Obyvatelé podle Tálibánu už nepotřebují mít zbraně k osobní ochraně, tvrdí zástupce militantního hnutí. „Chápeme, že potřebovali zbraně pro svou osobní potřebu, ale už je nepotřebují. Nyní se mohou cítit v bezpečí. Nejsme tu, abychom ubližovali nevinným civilistům,“ řekl zástupce Tálibánu.

Tálibán už zajal jednoho z tlumočníků, který pracoval pro Česko, tvrdí spolek

Domácí

Letiště v Kandaháru slouží vojenským i civilním účelům a povstalci je poslední tři dny obléhali. „Letiště v provincii Kandahár, kde byly rozmístěny tisíce vojáků... dnes převzal pod kontrolu Tálibán,“ napsal na Twitteru mluvčí hnutí Karí Júsuf Ahmádí.

Tálibán zveřejnil videonahrávku, na níž bylo vidět povstalce s americkými vrtulníky Black Hawk a helikoptérami ruské výroby. Povstalci podle dosud známých informací nemají piloty ani techniky, kteří jsou zapotřebí k provozu těchto strojů, podotýkají tiskové agentury.

Zoufalí Afghánci se připoutali k podvozku letadla a zemřeli, ukazují videa

Zahraniční

Provincie Kandahár se stejnojmenným hlavním městem, která se nachází asi 450 kilometrů jižně od Kábulu, je tradiční baštou Tálibánu. Po invazi zahraničních vojsk do Afghánistánu v roce 2001 zde měly americké a mezinárodní jednotky svou druhou nejvýznamnější leteckou základnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám