Hlavní obsah

Netanjahu nabídl Palestincům přímá jednání na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se na poslední chvíli snaží odvrátit snahu palestinského vedení o vyhlášení samostatného státu Palestina na zasedání Valného shromáždění v New Yorku. Předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdovi Abbásovi proto nabídl přímá jednání, uvedla BBC.

Foto: Gali Tabbon/Pool , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Abbás už dříve prohlásil, že je ochoten se s Netanjahuem setkat, ale nadále hodlá usilovat o uznání nového státu. Písemnou žádost plánuje podat v pátek.

Spojené státy daly najevo, že budou uznání Palestiny vetovat, protože je to jednostranný krok a Washington chce dohodu obou stran.

Prezident Barack Obama se tak ocitl ve svízelné situaci: v minulosti slíbil Palestince podporovat, ale Izrael je klíčovým spojencem. Obama v květnu prohlásil, že by budoucí stát měl být v hranicích z roku 1967. Jeruzalém, který dál staví na okupovaných územích, tím popudil.

Mahmúd Abbás v důsledku krachu obnovených jednání s Netanjahuem loni na podzim vsadil na jednu kartu. Má podporu desítek zemí včetně dosavadního izraelského spojence a člena NATO Turecka. V případě veta ze strany USA hodlá požádat o status přidružené země.

Palestinské vedení počítá, že ho to posílí pro vyjednávání s Izraelem. Někteří komentátoři však upozorňují, že důsledek může být přesně opačný. Varují, že by tak mohla být podlomena pozice Organizace pro osvobození Palestiny jakožto reprezentanta všech Palestinců a Palestinci na izraelském území a v diaspoře by se mohli ocitnout v izolaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám