Hlavní obsah

Netanjahu má šanci vládnout Izraeli, Lieberman ale chce koalici tří největších stran

– JERUZALÉM • Aktualizováno

Šéf pravicového bloku Likud Benjamin Netanjahu má velkou šanci sestavit příští izraelskou vládu. Získal podporu třetí nejúspěšnější strany předčasných voleb s názvem Izrael je náš domov. Předseda této extrémně pravicové formace Avigdor Lieberman informoval ve čtvrtek prezidenta Šimona Perese, že jeho strana podpoří Netanjahua jako příštího premiéra. Chce ale do koalice i centristickou Kadimu.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Avigdor Lieberman

Článek

Podmínka vytvoření koalice je celkem pochopitelná, protože velké pravicové strany nemají v Knesetu většinu.

„Z našeho pohledu tu jsou tři možnosti - široká vláda, kterou chceme; úzká vláda, která by byla paralyzovanou vládou, ale my nevylučujeme, že bychom v ní seděli a třetí možností je jít do voleb, v nichž by se ničeho nedosáhlo,“ řekl Leiberman Peresovi.

Později upřesnil, že si přeje širokou koalici, jejíž součástí měla být i vítězná strana Kadima Cipi Livniové. Lieberman s ní už jednal bezprostředně po volbách.

 "Vzhledem k hospodářské krizi a íránské hrozbě chceme vládu, která bude zahrnovat všechny tři největší strany, Likud, Kadimu a Izrael je náš domov," prohlásil Lieberman, přičemž apeloval i na další politická uskupení, aby se ke koalici připojila. Netanjahu podle agentury Reuters slíbil, že Liebermana vyslyší. 

Druhou možností je koalice Likudu, strany Izrael je náš domov, Šasu, Židovského domova a ještě některé menší ortodoxní či ultrapravicové strany, s níž by takový blok získal těsnou většinu 61 až 63 křesel. 

Prezident už ve středu zahájil konzultace s jednotlivými stranami, aby se rozhodl, zda pověří sestavením nové vlády Netanjahua nebo Cipi Livniovou.

I ortodoxní strany Židovský domov a Šas už také řekly, že by na post předsedy vlády doporučily Netanjahuja. Nalevo stojící Strana Práce a Merec sdělily, že nedoporučí žádného kandidáta, což ztěžuje situaci centristky Livniové.

Výsledky izraelských voleb
stranapočet křesel
Kadima28
Likud27
Izrael je náš domov15
Strana práce13
Šas11
Jednotný judaismus tóry5
Merec3
Židovský domov3
Národní unie4
Hadaš4
Sjednocená arabská kandidátka Ta´al4
Ha´arec

„Situace je komplikovaná a znepokojivá kvůli tomu, koho Jisrael Bejtejnu doporučuje na post příštího premiéra Izraele. Nyní je jedinou možností zdržet se toho, abychom kohokoli doporučili,“ řekl šéf strany Ehud Barak „Obraz je jasný a my půjdeme do opozice.“ Barak dodal že s 13 křesly nemá jiné možnosti.

Peres chce skončit konzultace během čtvrtka.

Rozhodnutí o příštím premiérovi může být klíčové pro mírová jednání na Blízkém východě. Umírněné palestinské hnutí Fatah se Netanjahuja obává a vyzývá k mezinárodní izolaci země, povládne-li jí Likud. Izraelský velvyslanec Jaakov Levy ale minulý týden Novinkám sdělil, že ani jmenování Netanjahuja nemusí znamenat konec mírového procesu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám