Hlavní obsah

V izraelských volbách mírně vede centristická strana Vpřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Překvapení přinesly první odhady výsledků úterních předčasných izraelských voleb. Přestože prognózy očekávaly výhru pravicového bloku Likud, podle prvních odhadů vyhrává centristická strana Kadima (Vpřed) vedená ministryní zaharničí Cipi Livniovou. Získala o dvě křesla více než Likud. Příznici strany už slaví nečekané vítězství.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Předsedkyně strany Kadima Cipi Livniová se zdraví se svými příznivci.

Článek

Kadima podle prvních odhadů televizní stanice Kanál 10 a listu Ha´arec získala 29 až 30 křesel a pravicový blok Likud 27 až 28 křesel. Ultrapravicová nacionalistická strana Izrael je náš domov 14 až 15 křesel a Strana práce 13 křesel. Ke zvratu přispěla vysoká volební účast.

Předběžné výsledky izraelských voleb
stranapočet křesel
Kadima30
Likud28
Izrael je náš domov15
Strana práce13
Šas9
Jednotný judaismus tóry5
Merec4
Zdroj TV Kanál 10

Ani vítězství ale neznamená, že Izrael povede levostředová vláda. Pokud odhady odpovídají skutečnosti, obsadí levostředové strany 56 až 57 křesel. Pravice by obsadila 63 až 64 křesel. Bude-li Livniová pověřena sestavením vlády, bude její pozice velmi obtížná a bude muset hledat za cenu ústupů podporu mezi menšími ortodoxními a pravicovými stranami.

Benjamin Netanjahu navzdory avizované porážce Likudu ve volbách uvedl: „Budu příštím premiérem." Spekuluje se, že mohl dostat hlasy vojáků, které nejsou zahrnuty do odhadů.

:. I příznivci Likudu slaví.foto: Reuters/Jerry Lampen

Strana Izrael je náš domov už vyslala signál, že nevylučuje vstup do koalice Livniové. Mluvčí strany Levi uvedl, že Livniová se musí posunout doprava, chce-li vytvořit společnou vládu. Koalici s touto stranou předem vyloučila Strana práce.

Předseda bloku Likud Benjamin Netanjahu přitom byl o vítězství přesvědčen: "Bude to velký den. Dosáhneme spolehlivého vítězství.“

Rozhodl zájem voličů

O úterní předčasné volby v Izraeli byl větší zájem než o hlasování před dvěma lety. Dvě hodiny před uzavřením volebních místností hlasovalo 59,7 procenta voličů. Voliče neodradila ani plískanice. Volební klání je bedlivě sledováno, protože rozhodne o dalším osudu mírového procesu na Blízkém východě.  

Podle odhadů by mohlo v úterý hlasovat 69 procent z celkem 5 278 985 registrovaných voličů. Hlasovat mohli od sedmi ráno místního času až do 22 hodin večer (21 SEČ) ve více než 6000 volebních místnostech.

:.Členové strany Kadima slaví nečekanou výhru ve volbáchfoto: Reuters/Damir Sagolj

Velký zájem se ukázal už během dne. Do dvou hodin odpoledne své hlasy odevzdala třetina voličů a do 16 hodin 41,9 procenta.

Těsný souboj

Průzkumy naznačovaly těsný souboj mezi dosud vládnoucí centristickou stranou Kadima ministryně zahraničí Cipi Livniové a pravicovým blokem Likud vedeným Benjaminem Netanjahuem. Likud postupně ztrácel náskok a poslední odhady ukazovaly, že v 120členném Knesetu bude mít s 27 křesly na Kadimu náskok tří křesel. Ten však Livniová stáhla.

Výsledky nebyly předem jasné, protože před volbami nebyla pětina voličů rozhodnutá, komu odevzdá hlas. Livniová sázela právě na nerozhodnuté a apelovala, aby šli volit všichni: "Právě jsem udělala to, co chci, aby udělal každý občan v Izraeli - vyjděte z domu bez ohledu na déšť, horko nebo zimu, jděte do volební místnosti, vstupte do hlasovací kóje, zavřete oči a volte."

Koalici snáze sestaví Likud

Likud však má mnohem větší šanci sestavit vládu, které potřebuje většinu 61 křesel. Kadima s se Stranou práce a Novým hnutím Metec a arabskými stranami má podle nemusí získat nadpoloviční většinu křesel. Livniové se už na podzim nepodařilo koaliční vládu sestavit, a proto se konají předčasné volby.

Většinu by mohla získat pravicová koalice vedená Likudem, v níž by dále byly strany Izrael je náš domov, ultraortodoxní Šas a další menší uskupení.

Netanjahu i o volebním dni ukazoval, že chce s radikálními palestinskými hnutími zatočit: „Udělám všechno pro to, aby nás naši nepřátelé neprovokovali, nemysleli si, že jsme slabí. Budou vědět, že je v Izraeli jiná vláda a silný premiér, který drtivě odpoví na jakýkoliv útok na nás."

Obavy o mírový proces

Z vítězství pravice panovaly obavy. Mohlo by zcela zablokovat mírový proces na Blízkém východě. I Netanjahu patří k jestřábům, který je pro tvrdý postoj vůči Palestincům a odmítá vznik Palestinského státu. Lieberman vedoucí stranu Izrael je můj domov by dokonce chtěl z izraelské společnosti vytlačit izraelské Araby.

Reklama

Výběr článků

Načítám