Hlavní obsah

Cipi Livniová v izraelských volbách těsně zastavila nástup pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Izraelské volby těsně vyhrála vládní centristická strana Kadima (Vpřed) vedená ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Po sečtení 99 procent hlasů vede o jedno křeslo před opozičním pravicovým blokem Likud Benjamina Netanjahua, uvádí list Ha´arec. V parlamentu obsadí 28 křesel ze 120. Její vítězství se nečekalo.

Článek

Pokud se tyto výsledky potvrdí, Kadima bude mít o jedno křeslo více než pravicový blok Likud Benjamina Netanjahuja. Do výsledků zatím nejsou započteny hlasy 175 000 vojáků.

Oproti současnému rozložení sil v Knesetu Kadima jedno křeslo ztratí, zatímco Likud jich bude mít o 15 více než dosud.

Výsledky izraelských voleb po sečtení 99 procent hlasů
stranapočet křesel
Kadima28
Likud27
Izrael je náš domov15
Strana práce13
Šas11
Jednotný judaismus tóry5
Merec3
Židovský domov3
Národní unie4
Hadaš4
Sjednocená arabská kandidátka Ta´al4
Ha´arec

Radikální strana ruských imigrantů Izrael je náš domov Avigdora Liebermana obsadí 15 křesel oproti dosavadním 11, Strana práce ministra obrany Ehuda Baraka získala 13 křesel oproti dosavadním 19 a ultrakonzervativní náboženská strana Šas v čele s Elim Išaiem si vybojovala 11 mandátů, jeden ztratila.

Livniová volby těsně vyhrála, i když všechny předvolební průzkumy označovaly za vítěze Likud. Jeho náskok se však snižoval.

Úspěch Kadimy je přičítán právě schopnostem této političky, která je teprve druhou ženou na postu izraelské ministryně zahraničí a má velkou šanci se stát druhou premiérkou země v historii země po Goldě Meirové. Její vítězství dává šanci, že mírový proces na Blízkem východě bude moci pokračovat dále. I to mohlo rozhodnout o tom, že nakonec uspěla Kadima.

Sestavit vládu bude těžké

Livniová i Netanjahu se už v noci vyhlásili vítězi voleb. Netanjahu dokonce řekl, že bude příštím premiérem. Ani jeden se však neobejde bez podpory dalších stran. Větší šanci utvořit vládu má Benjamin Netanjahu. Za podpory utrapravicové strany Izrael je náš domov a ortodoxních sionistických stran může získat 65 procent hlasů. Ještě v úterý pozdě večer Netanjahu telefonoval s Liebermanem. Zřejmě hovořili o koalici.

Livniová zase vyzvala Netanjahua, aby se připojil ke koalici pod jejím vedením, protože její strana s levicovými a arabskými stranami má šanci získat podporu pouhých 55 poslanců. "Lid si v úterních parlamentních volbách vybral Kadimu. Nyní je třeba respektovat volbu voličů, respektovat jejich rozhodnutí u uren a připojit se k vládě národní jednoty pod naším vedením," citovala agentura AFP z prohlášení Livniové, které bylo určeno hlavně Netanjahuovu Likudu.

Pozice Livniové je těžší, už loni na podzim se jí nepodařilo sestavit vlání koalici, a proto se konaly předčasné volby. K Liebermanovým protiarabským výrokům má však výhrady izraelský prezident Šimon Peres, který rozhodne, koho pověří sestavením příští vlády. Samotný Lieberman navíc čelí stíhání pro podezření z korupce a praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám