Hlavní obsah

Izrael může vést Netanjahu, aniž by to ohrozilo mírový proces

Novinky,

Politická situace je po volbách v Izraeli velmi komplikovaná. Šéfka nejsilnější strany Kadima Cipi Livniová nemá šanci sestavit levostředovou vládu, naopak předseda pravicového bloku Likud Benjamin Netanjahu může sestavit středopravou koalici, která byla měla těsnou většinu.

Článek

Mnozí se ale obávají, že by to nadlouho zastavilo mírový proces na Blízkém východě. K aktuální situaci se vyjadřoval izraelský velvyslanec v Praze Jaakob Levy. 

„Existuje tu mnoho možností. Jednou z nich je vytvořit velkou koalici čtyř nejsilnějších stran, která by měla většinu 80 hlasů ve 120 členném parlamentu, ta byla se ale musela potýkat se značnými názorovými rozdíly,“ uvedl Levy. Už před volbami Strana práce vyloučila spolupráci s ultrapravicovou stranu Izrael je náš domov, která skončila třetí. Dá se tedy říci, že jde spíše o teoretickou možnost.

Likud nemusí zastavit mírový proces

„Druhou možností je vytvořit těsnou středopravou koalici, kterou by vedl pan Netanjahu a podle složení by mohla získat v parlamentu 61, 63 nebo 65 hlasů,“ zmínil velvyslanec možnost, kterou i izraelská média považují za nejpravděpodobnější. To by ovšem znamenalo porušení tradice, že prezident pověří sestavením vlády lídra nejsilnější strany.

„Prezident má ústavní povinnost vybrat toho, který má nejlepší šanci sestavit vládu. Nemusí to být nutně největší strana, i když je to tradice,“ uvedl Levy. Peres však byl členem Kadimy. „Skutečnost, že prezident patří k určité straně by na to neměl mít velký vliv,“ dodal velvyslanec.

.: Jaakov Levyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podle něj však jsou liché obavy, že by vznik vlády Likudu nutně znamenal konec mírového procesu na Blízkém východě. „Za vlády Likudu byl v roce 1977 uzavřen mír s Egyptem a v devadesátých letech se za jeho vlády vyjednaly dohody s Palestinci.

Velvyslanec odsoudil vyjádření šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, že v případě ustavení vlády Likudu by měl být Izrael izolován ze strany mezinárodního společenství stejně jako se to stalo vládě Hamásu.

„Je neadekvátní, když se k tomu Abbás vyjadřuje, protože on je naším partnerem při jednáních s (Palestinci) a neměl by se takto vměšovat do izraelské politiky. Je nevhodné, když na jednu stranu s námi jedná a na druhou vyzývá mezinárodní společenství k izolaci Izraele.

Lieberman jde od vítězství k vítězství

Levy ale uznal skutečnost, že strana Izrael je náš domov posiluje, její názory na změnu hranic Izraele podle něj ale nemají v zemi velkou podporu. Lieberman jde od úspěchu k úspěchu. Už to není jen strana lidí, kteří se přistěhovali z Ruska, přidali se k němu další lidé, kteří jsou nespokojeni s tím, co se stalo po odchodu z pásma Gazy. Očekávalo se, že nás přestanou Palestinci napadat a místo toho Hamás ilegálně ovládl Gazu a používá ji k ostřelování Izraele.“

Avigdor Liebermanfoto: Reuters/Damir Sagolj

„Existují dva názory, jak žít s Palestinci, jedním je koexistence, druhým je separace. Koncept pana Liebermana je separace, které by byla rozšířena i na výměnu území, kdy by se pod palestinskou samosprávu dostala území obývaná především izraelskými Araby a k Izraeli by se výměnou připojily židovské osady na Západním břehu Jordánu  To ale není něco, co by většina Izraelců akceptovala. Ani izraelští Arabové by nebyli příliš potěšeni, když by měli opustit demokratický stát i když by byli pod vládou předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.“

.: Cipi Livniová foto: ČTK/AP/Baz Ratner

K možnostem Cipi Livniové Levy řekl : „Další možností je, že by se prezident rozhodl pro Cipi Livniovou jako šéfku největší strany Kadima, aby zkusila sestavit středolevou nebo středopravou koalici.“ K šancím na vznik středolevé vlády dodal: „Ten by byl obtížnější, protože levice je nyní slabší než pravice. Řada voličů levice podpořila ve volbách Kadimu, takže ta je vyhrála.“

Reklama

Výběr článků

Načítám