Hlavní obsah

Němci stáhnou své vojáky z turecké základny Incirlik, odkud létají proti IS. Turci je na ni nechtějí pouštět

– Ankara

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel oznámil po pondělní krizové schůzce se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşoğluem, že Berlínu nezbývá než stáhnout své vojáky z letecké základny Incirlik, odkud německá armáda zajišťuje lety proti Islámskému státu. Turecko totiž nadále odmítá pouštět za německými vojáky německé poslance, uvedl Die Zeit.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a jeho turecký kolega Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

Podle Gabriela proto není jiná možnost než vojáky stáhnout. „Ještě nepadlo žádné rozhodnutí, není hotový plán,“ dodal však.

Berlín bude muset své vojáky přesunout do jiné země v oblasti východního Středomoří. Už dříve zaznělo, že by německé letouny mohly startovat z Kypru.

Na základně Incirlik je 260 německých vojáků, kteří zajišťují průzkumné lety strojů Tornado RECCE nad Sýrií v rámci boje proti Islámskému státu.

„Právě teď je možné navštívit základnu NATO v Konyi, a ne v Incirliku,“ řekl turecký ministr zahraničí Çavuşoğlu na společné tiskové konferenci s Gabrielem.

Důvodem zákazu návštěvy německých poslanců je to, že Berlín poskytl azyl lidem, kteří se podle Ankary podíleli na neúspěšném puči z loňského léta.

Turecký ministr dodal: „Jestliže Německo udělá jeden vstřícný krok k nám, my vždy uděláme dva kroky.“ Dodal, že není možné ignorovat některá fakta, zejména o tom, že 400 držitelů tureckých pasů dostalo v Německu azyl.

Ještě před jednáním turecký ministr řekl, že není nutné, aby Němci odcházeli. Zdůraznil, že byli v Turecku vítáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám