Hlavní obsah

Nejhorší masakr v Sýrii: přes 200 mrtvých po úderu Asadovy armády v Hamá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trímsa/Damašek

V syrské provincii Hamá zahynulo v pátek při úderu vládních vojsk přes 200 lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na opozici. Podle televize Al-Arabíja je obětí až 250. Pokud se zprávy o události potvrdí, půjde podle agentury Reuters o dosud nejhorší masakr za 16 měsíců povstání proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přes 200 mrtvých po úderu Asadovy armádyVideo: Reuters

 
Článek

Opoziční aktivisté s odvoláním na svědky sdělili, že se krveprolití událo ve vesnici Tramsá, která se dostala pod palbu tanků, helikoptér a dělostřelby vládních jednotek. Později prý do vesnice vnikly milice, které řadu lidí popravily ranou do hlavy. Většinu obětí prý tvoří civilisté.

"Zdá se, že alávitští ozbrojenci z okolních vesnic přepadli (obec) Trímsa, poté se z ní stáhli povstalečtí obránci, a začali zabíjet obyvatele... Vypadá to, že každá rodina v obci o někoho přišla. Máme jména mužů, žen a dětí z bezpočtu rodin," sdělil Reuters člen syrské opozice.

Agentura DPA uvedla, že se v místní mešitě zatím podařilo shromáždit těla asi 150 obětí. Podle internetových stránek televize Al-Arabíja by celkový počet mrtvých mohl přesáhnout 250.

Vláda odpovědnost popírá

Syrská státní televize ze spáchání masakru nařkla "ozbrojené teroristické skupiny" a sdělila, že v bojích přišla o život trojice vojáků.

Tvrzení syrské vlády, ani povstalců se nedá ověřit, protože syrské úřady brání v práci nezávislým novinářům.

Foto: ČTK/AP

A co přijde po tiskových konferencích? Ještě více tiskových konferencí!!! stojí na arabském nápisu, který ukazuje chlapec v bojích zasaženém syrském Homsu.

Nepokoje v Sýrii si doposud podle opozičních skupin vyžádaly přes 17 000 životů, většinou civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuela dodává Sýrii naftu

Venezuela zásobuje Sýrii palivem pro dieselové motory. Podle zdrojů amerického Kongresu Caracas letos dodal Damašku tři nebo už čtyři lodní zásilky paliva....

Výběr článků

Načítám