Hlavní obsah

Venezuela dodává Sýrii naftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Moskva/New York
Aktualizováno

Venezuela zásobuje Sýrii palivem pro dieselové motory. Podle zdrojů amerického Kongresu Caracas letos dodal Damašku tři nebo už čtyři lodní zásilky paliva. Chávezův režim se tím nijak netají.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Sýrii se kvůli válce nedostává paliv, Syřan v Damašku si odnáší z distribučního střediska bombu s plynem.

Článek

Syrský ministr ropného průmyslu už koncem května oznámil přijetí venezuelského tankeru s 35 000 tunami nafty na palubě. List The Wall Street Journal tento týden napsal, že na cestě je čtvrtá venezuelská zásilka. Podle televize CNN za to Sýrie Venezuele poskytuje jiné ropné produkty.

Venezuelský prezident Hugo Chávez patří ke spojencům Íránu a Sýrie. "Potřebují-li naftu, můžeme ji poskytnout a není důvod to neudělat," řekl venezuelský ministr energetiky Rafael Ramírez, který také stojí v čele státní ropné společnosti. Sankcí se nebojí: "Obavy z amerických sankcí nemohou určovat naši zahraniční politiku."

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Chávez buduje vztahy se Sýrií od roku 2010, v dubnu podpořil syrského prezidenta Bašára Asada v telefonickém rozhovoru, po němž se hovořilo o "bratrském přátelství". Tento týden kritizoval USA za "imperialistický přístup" k Sýrii. "Měli by se soustředit na řešení vlastních problémů, ale chtějí se prosadit, stejně jako v Libyi, kde pozabíjeli tisíce a tisíce lidí a pak zavraždili (vůdce) Muammara Kaddáfího. Teď chtějí učinit totéž v Sýrii a ještě hrozí Íránu," prohlásil Chávez na adresu Američanů.

Rusko chce prosadit v Radě bezpečnosti vlastní rezoluci o Sýrii

Rusko ve středu ráno předložilo členům Rady bezpečnosti OSN návrh nové rezoluce o Sýrii. Navrhuje v ní prodloužit misi Spojených národů o další tři měsíce a změnit i její mandát. Členové mise, kteří měli původně monitorovat příměří, by se měli zaměřit na politické řešení krize. Rada musí o budoucnosti týmu rozhodnout do 20. července, kdy původní mandát vyprší.

Podle televize Al-Arabíja tento návrh zřejmě neuspokojí Američany ani Evropany, protože ti navrhovali zahrnout do příští rezoluce článek VII charty OSN, jenž umožňuje radě uplatnit sankce proti Sýrii, pokud nebude rezoluci plnit. Zástupce stálého velvyslance Ruska při OSN Alexandr Pankin řekl, že rezoluce počítající s uplatněním článku VII by byla při současné "citlivé situaci kontraproduktivní".

Francie už dala najevo zklamání. "Nesplňuje to očekávání větší části světového společenství," sdělil mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valéro. Francie považuje za nezbytné "předat výkonné pravomoci přechodné vládě".

Ruský text důrazně vyzývá obě stany konfliktu k dodržování příměří a k okamžitému plnění mírového plánu zmocněnce Kofiho Annana. Ve vágní formulaci radě ukládá, aby zajistila plnění rezoluce a zvážila eventuálně další kroky.

Lavrov se sešel se syrskou opozicí

Rusko se při řešení konfliktu snaží stále více angažovat. Ve středu se sešel ruský ministr zahraničí s šéfem opoziční Syrské národní rady Abdala Básitem Sajdou. Vyzval ho k jednání. "Chtěli bychom zjistit, jaké jsou možnosti sjednocení všech opozičních sil na platformě dialogu s vládou, jak to předpokládá plán zmocněnce OSN Kofiho Annana," řekl šéf ruské diplomacie.

Moskva Annanův plán podporuje, zdůraznil Lavrov, a zasazuje se za co nejrychlejší zastavení násilností: "Je nezbytné zahájit dialog, v němž sami Syřané rozhodnou o své budoucnosti a sjednají parametry a termíny přechodného období."

Reklama

Výběr článků

Načítám