Hlavní obsah

Mrtví leží na ulicích: V centru Almaty pokračuje střelba, hoří budova televize

Almaty
Aktualizováno

V centru Almaty, největšího města Kazachstánu, pokračuje i v pátek střelba, mrtví leží na ulicích, píše zpravodaj ruské státní agentury TASS. Podle vojenského velitele zásahu generála Kanata Tajmerdonova „teroristé kladou tvrdý odpor“. Ve městě hoří budova televize a bojuje se o televizní věž. V Kazachstánu byl na jednání bezpečnostní rady vyhlášen nejvyšší, rudý stupeň nebezpečí terorismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kazachstánu se dál stupňují střety mezi demonstranty a vládou. Ta zatím přiznala 26 zabitých demonstrantů.Video: Reuters

 
Článek

„Protiteroristická operace ve městě pokračuje. V noci na dnešek byla osvobozena radnice a rezidence prezidenta na náměstí Republiky,“ uvedl generál k zásahu v Almaty.

Střelba u náměstí Republiky v Almaty neutichá. Jsou mrtví. Leží přímo na ulici. Je vidět několik rozstřílených aut, přinejmenším ve dvou z nich jsou těla.
zpravodaj agentury TASS

Radnici a sídlo prokuratury vypálili demonstranti ve středu, kdy také pronikli do rezidence prezidenta v bývalém hlavním městě Almaty. „Teroristé a jejich banditská uskupení kladou tvrdý odpor,“ dodal generál.

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev následně dovolil policii a vojsku střílet bez varování.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět
Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Vyhořelá radnice v Almaty

Zpravodaj TASSu uvedl, že se v centru Almaty střílí a zásah si vyžádal mrtvé. „Střelba u náměstí Republiky v Almaty neutichá. Jsou mrtví. Leží přímo na ulici. Je vidět několik rozstřílených aut, přinejmenším ve dvou z nich jsou těla,“ napsal. V dalších částech města podle něj panuje relativní klid, výstřely zaznívají jen sporadicky.

O silné noční střelbě v Almaty informoval i zpravodaj BBC.

Boj o televizi

Agentura TASS v pátek oznámila, že v Almaty hoří pobočka televizní stanice Mir na náměstí Republiky, kde se zabarikádovali demonstranti. Budova byla ostřelována.

Demonstranti se také dvakrát pokusili zmocnit televizní věže Koktobe, uvedla kazašská stanice Chabar-24 s odvoláním na prezidentskou kancelář. „Došlo k několika pokusům proniknout do přímého vysílání ústřední televize,” uvedl Dauren Abajev z prezidentské kanceláře.

Almaty: Kaluže krve a vypálené budovy

Svět

Velitelé zásahu uvedli, že „teroristé” v Almaty se přesouvají v autech bez poznávacích značek. Vyzval proto občany, aby nejezdili v autech bez značek a vždy měli u sebe příslušné dokumenty. Ministerstvo vnitra ale nepotvrdilo informace, že se objevily pokusy do města dovézt zbraně, jak uvedla televize Chabar-24.

Rusové nezasahují

Kancelář kazašského prezidenta oznámila, že do operací nejsou zapojené jednotky ze zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OKSB), o jejíž pomoc kazašský prezident požádal. Celkem dorazilo od Kazachstánu 2500 vojáků ze zemí OSKB, uvedl první náměstek kazašského ministra zahraničí Šachrat Nuryšev. Mají chránit státní a vojenská zařízení a v zemi zůstat několik dnů nebo týdnů. Na základě žádosti přiletěli do Kazachstánu ruští výsadkáři.

Do operací jsou nasazeny jednotky kazašských speciálních sil Arystan, Arlan a Berkut.

Foto: Profimedia.cz

Kazašští vojáci na náměstí v Almaty

Nejvyšší hrozba teroristického útoku

Tvrdé střety pokračují, byť prezident Kasym-Žomart Tokajev v pátek ráno agentuře TASS řekl, že ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven pořádek a obnoven provoz na železnici. „Protiteroristické operace”, jak označuje zásahy proti demonstrantům, však podle něj dále pokračují.

V Kazachstánu byl na jednání bezpečnostní rady vyhlášen nejvyšší, rudý stupeň nebezpečí terorismu. Kazachstán v pátek uzavřel další dva hraniční přechody s Kyrgyzstánem jak pro osobní, tak pro nákladní dopravu, dva byly uzavřeny už dříve. Letiště v Almaty neobnoví provoz ani v pátek, uvedl kyrgyzský server AKIpress.

Po celé zemi bylo na silnicích a v ulicích zřízeno 70 kontrolních stanovišť.

Kazašské ministerstvo přiznalo, že během potírání protestů zemřelo 26 protestujících a 18 lidí z řad pořádkových sil.

Kazachstán přiznal zabití 26 demonstrantů

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám