Hlavní obsah

Almaty: Kaluže krve a vypálené budovy

– Almaty • Aktualizováno

V největším kazašském městě Almaty pokračují i v pátek tvrdé střety s demonstranty, kteří ovládli centrum města, zničili budovy prokuratury, radnice i sídlo prezidenta. Situaci listu The Guardian popsali místní novináři a aktivisté, podle nichž zřejmě zemřelo mnohem více protestujících než vnitrem přiznaných 26.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Almaty leží mrtvoly, řada budov byla vypálenaVideo: Reuters

 
Článek

Občanská aktivistka Irina Medniková uvedla, že na trávníku obklopujícím rezidenci prezidenta v Almaty viděla ve čtvrtek ráno kaluže krve: „Rezidence je celá vypálená, brány byly vyvrácené pomocí aut a traktorů, všechna okna byla rozbitá a vevnitř byl kouř a hrozný pach spáleniny.

Foto: Interior Ministry Of Kazakhstan, Reuters

Během protestů podle kazašských úřadů zemřelo zatím 44 lidí, 26 z nich má být z řad demonstrantů. Fotografii zastřeleného zveřejnilo samo kazašské ministerstvo vnitra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vypálili prezidentský palác v Kazachstánu.Video: Reuters

Místní novinářka Ardak Bukejevová ve čtvrtek mluvila s protestujícími v centru Almaty. Ti jí řekli, že při útoku na rezidenci prezidenta ve městě byly zabity desítky demonstrantů.

Kazachstán přiznal zabití 26 demonstrantů

Svět

Demonstranti vyšli do ulic kvůli dlouho doutnající frustraci z politické a ekonomické situace v zemi. Ve středu se protesty, které propukly v neděli po zdražení LPG na dvojnásobek, změnily v násilné.

Někteří z demonstrantů uvedli, že dorazili provokatéři s cílem vyvolávat problémy. Další upozornili, že ve středu města nebyli skoro žádní policisté.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Protestující vypálili radnici v Almaty.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Situace v kazašském městě Almaty se dál vyostřuje.

Kunsthistorička Valerija Ibrajevová, která sledovala protesty z okna svého bytu u jedné z hlavních tepen Almaty, uvedla, že davy byly zpočátku „přátelské a usmívající se, neagresivní a plné naděje“. Ve středu ale viděla pokus převrátit na ulici autobus a rozšířilo se rabování. V ulicích podle ní chyběli policisté.

Ministerstvo vnitra Kazachstánu přiznalo, že bylo při zásazích zabito 26 demonstrantů. „Policie a Národní garda z principu nepoužívají střelné zbraně proti demonstrantům. Nicméně později se volání po mírných protestech utopilo v provokativních výzvách po násilí a v nepokojích. Dav vedli banditi a teroristé se zbraněmi, armaturami, pendreky a Molotovovými koktejly,“ řekl k tvrdému postupu policistů střílejících ostrou municí Dauren Abajev z kanceláře prezidenta.

Internet se vypíná, šíří se šeptanda

List připouští, že získat věrohodné informace je těžké, protože vysílá jen státní televize a internet je pravidelně vypínán. Proto bují šeptanda a šíří se neověřená sdělení.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Původní poklidné protesty přerostly v násilí, proti demonstrantům tvrdě zasáhly ozbrojené složky.

Státní média hovoří výhradně o teroristech podporovaných ze zahraničí a banditech, v zemi od pátku platí rudý, nejvyšší stupeň teroristického ohrožení. „Teroristé používají civilisty včetně žen jako lidské štíty,“ uvedla stanice Chabar 24, „policejní síly se snaží dělat to nejlepší, co mohou, aby zajistily bezpečnost občanů.“

Mrtví leží na ulicích: V centru Almaty pokračuje střelba, hoří budova televize

Blízký a Střední východ

Zatímco prezident Tokajev v pátek ráno řekl, že v celém Kazachstánu je situace v zásadě pod kontrolou, kazašská pobočka Radia Svoboda, Radio Azzatyk, má jiné informace. Podle něj se v Aktobe demonstranti shromáždili, aby bránili letiště a nádraží, a dávali najevo, že chtějí jednat s úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám