Hlavní obsah

Kazachstán přiznal zabití 26 demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil v pátek ráno podle agentury TASS jeho prezident Kasym-Žomart Tokajev. Dále ale pokračuje protiteroristická operace, jak označuje zásahy proti demonstrantům. Podle ministerstva vnitra zemřelo při nepokojích 44 lidí, z toho 26 protestujících.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Ohořelé auto v ulicích Almaty

Článek

„Ústavní pořádek byl z velké části obnoven ve všech regionech země. Místní orgány mají situaci pod kontrolou. Teroristé však používají zbraně a poškozují majetek občanů. Proto je třeba, aby protiteroristická operace pokračovala, dokud nebudou bojovníci zcela zlikvidováni,“ řekl prezident Tokajev po zasedání bezpečnostního štábu.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Vyhořelá radnice v Almaty

Bezpečnostní složky mají podle ministerstva vnitra pod kontrolou všechny budovy městských a okresních úřadů a také policejních stanic.

V Almaty zemřelo 13 policistů, dvěma měli useknout hlavu

Svět

 Zabito bylo 26 demonstrantů

„V současné době bylo zadrženo přes 3000 lidí, 26 (osob) bylo zlikvidováno a 18 zraněno,“ citovala ráno agentura Interfax ministerstvo vnitra. Je to poprvé, kdy oznámilo počty obětí z řad demonstrantů. Už ve středu ale informovali jeho představitelé o „zničení desítek teroristů“, jak označovalo demonstranty

Vnitro už ve čtvrtek oznámilo, že bylo zabito 18 policistů a příslušníků Národní gardy, přičemž zraněno bylo dalších 748.

Vojáci v Kazachstánu začali střílet do lidí

Svět

Interfax už dříve informoval, že generální prokuratura zahájila trestní řízení v souvislosti s nepokoji a případným viníkům hrozí tresty od osmi let vězení až po doživotí se ztrátou občanství.

Drama v Kazachstánu: Dav zbil policisty, zkonfiskoval jim zbraně a zapálil sídlo prezidenta i radnici

Svět

Kazachstán prožívá v posledních dnech nepokoje, které agentura Reuters označila za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Propukly 2. ledna, když se zdvojnásobila cena LPG.

I když byly cena cena paliv sníženy a na 180 dní zastropovány a vláda podala demisi, lidem to nestačilo a ve středu zaútočili na úřední budovy. V Kazachstánu byl pak vyhlášen výjimečný stav a požádal o pomoc Rusko, které tam vyslalo výsadkáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám