Hlavní obsah

Matka džihádistu Johna poznala hned, ale nic nehlásila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka džihádisty Johna, příslušníka Islámského státu, který sťal několik západních rukojmí, svého syna poznala hned na záběrech z první vraždy. Byla v šoku a plakala, úřadům ale nic nehlásila. Otec samozvaného kata Mohammeda Emwaziho to v neděli u výslechu přiznal kuvajtským vyšetřovatelům, napsal v pondělí britský server The Daily Mail.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Článek

„Vyhrožoval Spojeným státům. Říkal, že bude zabíjet. Byla v šoku. Šílela a začala křičet: ‘To je můj syn’,“ vypověděl Jasem Emwazi.

Jeho manželka Ghaneya Emwaziová potvrdila, že si byla okamžitě jistá, že vrahem amerického novináře Jamese Foleyho je její nejstarší dítě. Video pochází z loňského srpna. Není jasné, kdy ho Emwaziová poprvé zhlédla, každopádně ale nikomu nehlásila, kdo je vrah.

„Dívali jsme se na to video. Báli jsme se dívat, ale dívali jsme se a viděli, že je to Mohammed,“ vylíčil vrahův otec. Vysvětlil také jeho motivy. „Můj syn je pobožný a nenávidí Západ. Má pocit, že ho (Západ) zneužil.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Říkal, že jede do Sýrie jako humanitární pracovník

Podle nepotvrzených zpráv ovšem americké a britské služby už v září věděly, kdo je maskovaným mužem na propagandistických snímcích Islámského státu, který podřezal zajatce.

Rodiče, kteří jsou Kuvajťané, podrobila policie výslechu po odhalení totožnosti džihádisty Johna z minulého týdne. Jasem Emwazi k tomu vyšetřovatelům řekl, že syn se naposledy ozval předloni. Volal z Turecka a říkal, že jede do Sýrie jako dobrovolný humanitární pracovník.

Mohammed Emwazi se narodil v Kuvajtu, ale později se s rodiči přestěhoval do Velké Británie, kde vystudoval vysokou školu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Podle kuvajtských médií uprchl jeho otec z Kuvajtu proto, že se na počátku 90. let přidal na stranu Iráku po invazi vojsk iráckého prezidenta Saddáma Husajna do jeho země. Emwazi tehdy pracoval jako policista, v Londýně pak dělal taxikáře. Nedávno se s ženou do Kuvajtu zase vrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám