Hlavní obsah

Kata Islámského státu musí chytit živého, přeje si vdova po jedné jeho oběti

Londýn
Aktualizováno

Dragana Hainesová, vdova po britském humanitárním pracovníkovi Davidu Hainesovi, jehož v Sýrii zavraždil příslušník Islámského státu Mohammed Emwazi, doufá, že bude Emwazi dopaden živý. Pokud by přišel o život v boji, byla by to pro něj příliš čestná smrt, uvedla. Hainesová tak reagovala na odhalení totožnosti vraha v médiích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britské noviny odhalily tvář džihádisty Johna na fotografii ze základní školyVideo: Reuters

 
Článek

„Doufám, že ho chytí živého. To by byla jediná morální satisfakce pro rodiny lidí, které zavraždil, protože pokud ho zabijí takzvaně v akci, bude to pro něj čestná smrt. A to je to poslední, co bych mu přála. Myslím si, že by měl být pohnán před spravedlnost,“ řekl stanici BBC Hainesová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vysokoškolák kuvajtského původu Emwazi je podle médií mužem, který od loňska sťal nejméně pět rukojmí Islámského státu v Sýrii – Brity Davida Hainese a Alana Henninga a Američany Petera Kassiga, Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Kromě toho Emwazi figuroval u snímku se zabitým japonským rukojmím.

Islámský stát sťal dalšího zajatce, tentokrát Brita

Podobně jako vdova po Hainesovi hovoří i Sotloffova rodina. „Přejeme si posadit se v soudní síni a dívat se, jak ho odsuzují,“ uvedla.

Pouze Foleyho matka řekla listu The Times, že vrahovi svého syna odpustila. „Jsem smutná z toho, že dál pociťoval nenávist. Cítil se ukřivděn, teď nenávidíme my jeho. To jen tu nenávist prodlužuje, musíme s ní skončit. Jako matka mu odpouštím. Celá ta věc je tragická,“ uvedl Diane Foleyová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Otec říká, že pomáhá v Turecku

Emwazi se podle organizace CAGE, kterou kontaktoval, protože si připadal šikanovaný britskými úřady, odjel do Sýrie v roce 2013. Server deníku The Daily Mail uvedl, že jeho rodina tomu údajně stále nevěří a jeho otec, 51letý londýnský taxikář, tvrdí, že syn je v Turecku, kde pomáhá uprchlíkům.

Dva britští lékaři, kteří se v Sýrii potkali s tzv. Džihádistou Johnem, uvedli, že byl do role „popravčího“ pasován zřejmě pro svoji rozhodnost a neohroženost. Popsali, jak se Emwazi bez rozmýšlení vydával všanc ve velmi nebezpečných situacích bez ohledu na svůj život. „Vypadá jako někdo, kdo nemá co ztratit. S lidmi zacházel ledabyle, bez ohledu na vlastní bezpečí,“ uvedl jeden svědek.

Podle lidí, kteří na něj narazili v Sýrii, se také zdálo, že je Emwazi při penězích, protože měl nezvykle kvalitní výstroj a zbraně.

Ve třídě byl jediný muslim

Emwazi se narodil v Kuvajtu. Když se přestěhovali do Británie, uměl anglicky jen pár slov. Navštěvoval anglikánskou základní školu a ve třídě byl jediným muslimem. Podle bývalých spolužáků se sice občas připletl ke rvačce, ale jinak byl spíše tichý a kamarádský. Měl rád počítačové hry, v nichž se střílelo, současně si však oblíbil pop skupiny S Club 7. Na dotaz, čím by chtěl být, až mu bude třicet, v deseti letech odpověděl, že bych chtěl být fotbalistou, který bude střílet hodně gólů.

Emwazi má pět mladších sourozenců. Od malička byl zapálený pro svou víru, radikální názory však začal přijímat až na studiích na Westminsterské univerzitě. V té době také začal navštěvovat více mešit a seznámil se s radikálem Bilalem el-Berjawim, jehož zabili před třemi lety v Somálsku.

Tajné služby ho sledovaly od promoce

Do hledáčku britských bezpečnostních složek se dostal hned po promoci v roce 2009, když se vydal do Tanzanie. Podle tajné služby MI5 směřoval do Somálska, aby se přidal k extremistům z organizace Šabáb.

Opakovaně také cestoval do rodného Kuvajtu, kde si vybral nevěstu. Když mu nakonec Kuvajt nepovolil vstup, zůstal v roce 2012 v Saúdské Arábii, kde absolvoval zkoušky z angličtiny a žádal o práci jazykového učitele. Práci ale nedostal a vrátil se do Londýna.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Následujícího roku si údajně na radu svého otce změnil jméno na Mohammeda al-Ayana v naději, že se takto dostane do Kuvajtu. Když mu byl vstup na kuvajtské území znovu odepřen, zmizel z domova. O tři dny později to jeho rodiče nahlásili policii. Za čtyři měsíce policie rodině oznámila, že podle jejích informací mají syna v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám