Hlavní obsah

Cameron slíbil dopadnout džihádisty vraždící rukojmí, hájil tajné služby

Londýn

Britský premiér David Cameron v pátek prohlásil, že Británie udělá vše k dopadení lidí, kteří páchají hrůzné zločiny proti britským občanům. Jeho vystoupení souviselo s tím, že média zveřejnila totožnost Džihádisty Johna a začala spekulovat o postupu tajných služeb, které ho opakovaně vyslýchaly a pak nechaly odjet do Sýrie.

Foto: David Gray, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

„Když jsou kdekoli na světě lidé, kteří páchají odporné a nenávistné zločiny proti britským občanům, uděláme s policií, bezpečnostními složkami a silami, jimiž disponujeme, vše k dopadení těchto lidí,” uvedl šéf britského kabinetu v den, kdy vdova po charitativním pracovníkovi Davidu Hainesovi uvedla, že chce, aby byl pachatel dopaden živý a aby byl postaven před soud. Jeho dcera by si přála, aby dostal kulku mezi oči. [celá zpráva]

Cameron ale podle agentury Reuters odmítl komentovat zprávy médií, že maskovaný vrah západních rukojmí Islámského státu (IS) známý jako Džihádista John je Brit Mohammed Emwazi.

„Nehodlám hovořit o konkrétních jednotlivcích,” řekl Cameron novinářům při návštěvě Walesu.

Jeho mluvčí ve čtvrtek uvedla, že premiérův úřad nebude podávat bližší informace vzhledem k pokračujícímu policejnímu vyšetřování. Zdůraznila, že Británie je odhodlaná postavit vrahy rukojmích před soud. Totožnost Džihádisty Johna přitom podle listu Guardian znaly britská tajná služba MI5 i americká FBI už od září, ale nezveřejnily ji.

Tajné služby pod lupou

Cameron hájil i činnost tajných služeb, když nezabránily muži, aby se přidal k teroristům. Podle něj činily „neuvěřitelně obtížná rozhodnutí”.

Emwazi byl poprvé zadržen v roce 2009 v Tanzanii, přes kterou se chtěl dostat do Somálska bojovat v řadách hnutí Aš-Šabáb. Byl zdržen a vyslýchán. Při poslední cestě do Kuvajtu v roce 2013 byl zastaven a opět vyslýchán. O tři dny později mohl bez problémů odcestovat přímo do Sýrie.

Organizace na ochranu vězňů Cage uvedla, že k radikalizaci Kuvajťana mohla přispět MI5, která na něj tlačila, aby se stal jejím informátorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám