Hlavní obsah

Lavrov: Shodli jsme se s USA, že další útoky na Sýrii nebudou

Moskva

Moskva a Washington se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova shodly, že americké útoky na Sýrii by se neměly opakovat. K tomuto společnému názoru podle Lavrova došli ministři zahraničí Ruska a USA při středečním jednáním v Moskvě. Lavrov to ve čtvrtek podle agentury Interfax řekl před setkáním se svým syrským protějškem Valídem Mualimem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Po jednání šéfů diplomacií Ruska a USA se ale podobná prohlášení o shodě ohledně amerických útoků v médiích neobjevila.

"Včera jsme o tom velmi podrobně hovořili s ministrem zahraničí USA a došli jsme k názoru, že podobné útoky by se neměly opakovat," řekl dnes Lavrov. Ruský ministr rovněž prohlásil, že raketový útok USA na syrskou leteckou základnu Šajrát z minulého pátku sehrál "krajně provokativní úlohu".

Po středečním jednání šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona s Lavrovem a posléze s prezidentem Vladimirem Putinem podobná prohlášení o shodě názorů na veřejnosti nezazněla. Tillerson pouze uvedl, že USA i Rusko se shodují v tom, že pro boj s terorismem je nutná jednotná a stabilní Sýrie.

V hodnocení chemického útoku v syrském Chán Šajchúnu ze 4. dubna, na něž USA reagovaly náletem na syrskou leteckou základnu, se Tillerson s Lavrovem ani ve středu před novináři neshodli. USA viní z chemického útoku syrský režim, který to ale odmítá. Také syrský spojenec Moskva tvrdí, že toxický plyn unikl ze skladu zbraní islamistů.

Syrský ministr zahraničí Mualim přijel do Moskvy i na třístranné jednání o situaci v Sýrii, jehož se v pátek kromě Lavrova zúčastní také íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Reklama

Související články

Asad: Tvrzení o chemickém útoku je výmysl

Tvrzení o chemickém útoku v syrském Chán Šajchúnu je naprostý výmysl, který měl posloužit jako ospravedlnění pro americký raketový útok na vojenskou základnu...

Výběr článků

Načítám