Hlavní obsah

Kvůli atentátu na ruského velvyslance zatkli v Turecku ruskou občanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady zadržely v Ankaře ruskou občanku kvůli kontaktům s mužem, který loni v prosinci zastřelil ruského velvyslance Andreje Karlova. Informovala o tom turecká média s tím, že žena skončila ve vazbě. Ruská agentura TASS uvedla, že ruské velvyslanectví požádalo Ankaru o bližší informace.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov (vpravo) na vernisáži v Ankaře 19. prosince 2016 těsně před tím, než ho zastřelil Mevlüt Mert Altintaş (vlevo).

Článek

Třiatřicetiletá Jekatěrina Borisovna je podezřelá, že byla loni v kontaktu s vrahem ruského velvyslance. Ukázala to analýza telefonu atentátníka, kterým byl policista Mevlüt Mert Altintaş. Borisovna si s ním v listopadu vyměňovala vzkazy přes aplikaci WhatsApp, uvedla televize CNN Türk.

Borisovna je současně podezřelá, že organizovala prostituci. Bohatým obchodníkům měla zajišťovat ženský doprovod.

Velvyslance Karlova 19. prosince zastřelil na vernisáži v ankarské galerii turecký policista Mevlüt Mert Altintaş (22), který byl v té době postaven mimo službu. Při výstřelu křičel: „Nezapomeňte na Aleppo, nezapomeňte na Sýrii!” Bezprostředně poté ho turecká policie zastřelila. [celá zpráva]

K vraždě se posléze přihlásila syrská sunnitská salafistická skupina Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), ve které působila bývalá Fronta an-Nusra i skupina Ahrát aš-Šám.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nicméně vraždu přiřkl hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, které turecká vláda dlouhodobě pronásleduje a viní je i z loňského pokusu o státní převrat v Turecku. Gülen, který žije v USA, pokus o puč i vraždu ruského velvyslance odsoudil.

Po zadržení ruské občanky jsou nyní kvůli vraždě velvyslance Karlova ve vězení tři podezřelí, uvedla agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám