Hlavní obsah

K atentátu na ruského velvyslance se přihlásila skupina napojená na An-Nusru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Káhira

Skupina Džaíš al-Fatah se ve středu přihlásila k pondělnímu vražednému atentátu na ruského velvyslance v Turecku. Uvedla to egyptská televize Al-Samarija. Džaíš al-Fatah je zastřešující organizace sunnitských vzbouřenců v Sýrii, ve kterém hraje klíčovou roli skupina Džabhát al-Fatah aš-Šám, tedy bývalá Fronta an-Nusra.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turečtí policisté u galerie, kde postřelili ruského velvyslance.

Článek

Ruského velvyslance Andreje Karlova v pondělí zastřelil 22letý turecký policista Mevlüt Mert Altıntaş, který nebyl zrovna ve službě. Při atentátu křičel, že jde o odplatu za dění v syrském Aleppu. [celá zpráva]

Turecko připsalo atentát příznivcům pučistů, kteří se pokusili v červenci o převrat. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v úterý v telefonickém rozhovoru řekl svému americkému protějšku Johnu Kerrymu, že hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA, stojí i za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře.

Gülen přitom zabití Andreje Karlova sám ostře odsoudil.

Pořádkový policista, který Karlova zastřelil, byl mezi těmi, kdo byli po červencovém pokusu o státní převrat kvůli podezření z příslušnosti ke Gülenovu hnutí dočasně odvoláni, i když se hned po puči podílel na zajišťování bezpečnosti v zemi, uvedl list Hürriyet. V polovině listopadu se ale mohl k policii vrátit.

Turecká televize Kanál 7 oznámila, že počet lidí spojovaných s atentátem stoupl na třináct.

Reklama

Výběr článků

Načítám