Hlavní obsah

Katar obnovuje plné diplomatické styky s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá
Aktualizováno

Katar od čtvrtka obnovuje plné diplomatické styky s Íránem. Podle agentury AP to oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Do Teheránu se tak vrací velvyslanec, kterého Katar stáhl loni v reakci na spor Íránu se Saúdskou Arábií.

Foto: Naseem Zeitoon, Reuters

Katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdalrahmám Sání

Článek

„Katar vyjadřuje své přání ve všech oblastech posílit bilaterální vztahy s Íránskou islámskou republikou,“ uvedlo katarské ministerstvo zahraničí v prohlášení. I přes odvolání katarského velvyslance ale udržovaly Írán a Katar čilé obchodní vztahy, obě země navíc sdílejí velká mořská naleziště plynu.

Katar, který loni jednal solidárně s Rijádem, je nyní sám terčem diplomatické roztržky se Saúdskou Arábií a jejími spojenci. Dauhá totiž čelí obviněním z údajné podpory terorismu, což ale Katar odmítá. Spor s Teheránem se týkal popravy šíitského duchovního v Saúdské Arábii a následného útoku íránských demonstrantů na saúdskoarabskou ambasádu v íránské metropoli.

Reklama

Související články

Egypt zruší Kataru bezvízový styk

Egypt zruší bezvízový styk s Katarem. Opatření bude až na výjimky platit pro všechny katarské občany, kteří navštíví Egypt. S odkazem na pondělní prohlášení...

Saúdové zmírňují požadavky na Katar

Čtyři arabské země vedené Saúdskou Arábií odstoupily od třinácti požadavků, které měl splnit Katar pro to, aby odvolaly blokádu. Mimo jiné požadovaly uzavření...

Výběr článků

Načítám