Hlavní obsah

Spojené státy uzavřely s Katarem dohodu o boji proti teroristům

Dauhá
Aktualizováno

Spojené státy a Katar v úterý v Dauhá uzavřely dohodu o společném boji proti terorismu. Stalo se tak během státní návštěvy šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona. Součástí úmluvy je také ujednání, jak bude společná protiteroristická kampaň financována.

Foto: Alexander W. Riedel, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson (vlevo) a katarský emír Tamím ibn Hamad Al Sání během setkání v Dauhá.

Článek

„Katar a Spojené státy podepsaly memorandum o porozumění mezi oběma zeměmi podtrhující úsilí, které by mohl Katar v budoucnu vynaložit v boji s terorismem a zdroji jeho financování,“ prohlásil Hammond s tím, že jde o nadějný krok kupředu.

Podle agentury Reuters Tillerson uvedl, že dohoda podepsaná s jeho protějškem šajchem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním se připravovala několik měsíců.

Výsledek týdnů intenzivní práce

"Smlouva, kterou jsme oba podepsali jménem našich vlád, představuje týdny intenzivních diskusí mezi experty," řekl Tillerson i s odkazem na květnový summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a nejvyšších představitelů arabských zemí u Perského zálivu.

"Memorandum stanovuje řadu kroků, které každá země přijme v příštích měsících a letech k tomu, aby přerušila a znemožnila finanční toky pro terorismus a globálně zintenzívnila boj proti terorismu," dodal americký ministr zahraničí.

Snaha zmírni napětí

Americký ministr zahraničí je v Perském zálivu, aby se pokusil zmírnit napětí mezi Katarem a čtyřmi arabskými zeměmi z regionu, které ho viní z podpory terorismu. Jmenovitě jde o Bahrajn, Saúdskou Arábii, Egypt a Spojené arabské emiráty. Katar napojení na teroristy odmítá. [celá zpráva]

Tillerson se už nechal slyšet, že považuje současný postoj Kataru, který patří ke spojencům USA v regionu, k řešení krize za rozumný.

Reklama

Výběr článků

Načítám