Hlavní obsah

Jediná síla, ze které má Islámský stát opravdu nahnáno? Izrael

Izrael je jedinou zemí na světě, která Islámskému státu skutečně nahání obavy, tvrdí německý novinář Jürgen Todenhöfer. Strávil 10 dní v Mosulu mezi islamisty a je prvním západním žurnalistou, který takový pobyt přežil. Bojovníci radikálního hnutí podle něj nemají strach z Američanů nebo Britů, z Židů ale mají respekt.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Článek

Todenhöferovi se podařilo proniknout mezi ozbrojence IS zhruba před rokem a přinesl odtamtud děsivé svědectví o vražedných záměrech hnutí.

„Jestli 150 nebo 500 miliónů, nám je to jedno. Zabijeme je všechny,” citoval tehdy jednoho z radikálů, který těmito slovy komentoval chystanou největší náboženskou čistku v dějinách lidstva. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V knize, kterou nyní Todenhöfer vydává a přináší v ní další podrobnosti ze svého pobytu v Mosulu, novinář tvrdí, že islamisté západními vojenskými silami pohrdají s jedinou výjimkou, a tou je armáda Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Obálka knihy německého novináře Jürgena Todenhöfera Uvnitř IS - 10 dní v Islámském státě

„Jediná země, které se IS bojí, je Izrael. Řekli mi, že vědí, že izraelská armáda je na ně příliš silná,“ řekl Todenhöfer v rozhovoru pro britský židovský on-line magazín Jewish News. Území Izraele podle něj není zahrnuto do plánu „první fáze“ kolonizace Blízkého východu.

„Jsou přesvědčeni, že americká i britská pozemní vojska porazí, protože nemají žádné zkušenosti s městskou guerillovou válkou nebo s teroristickými metodami. Zato vědí, že Izraelci jsou velmi drsní, co se týče boje proti guerillám a teroristům,“ řekl německý novinář.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci při nácviku bojových akcí v městském prostředí v Ce´elim na jihu země

Podle něj zástupci Islámského státu, s nimiž se potkal, věří, že Izrael je „skutečným nebezpečím“, na rozdíl od Američanů či Britů.

Izrael do konfliktu nezasahuje

Izrael se do současného konfliktu na Blízkém východě nezapojuje a drží se striktně stranou bojů v sousední Sýrii nebo v Iráku. Pravděpodobně ale sdílí své zpravodajské informace se spojenci z Američany vedené koalice zemí bombardujících islamisty.

IS v minulosti adresoval Izraeli několik sebevědomých výhrůžek ve svých propagandistických videích, v říjnu například pohrozil, že v Jeruzalémě nezůstane „jediný Žid“, a sliboval, že smete ze světa „chorobu“ judaismu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Německý novinář Jürgen Todenhöfer

Faktem ale je, že přestože v pásmu Gazy zřejmě operují radikálové napojení na IS, v Izraeli ani na palestinských územích zatím nebyl zaznamenán žádný teroristický útok, k němuž by se hnutí přihlásilo. K nepřehlednosti situace přispívá také to, že IS nesnáší palestinské radikální hnutí Hamás, které je podle islamistů příliš sekulární.

Podle Todenhöfera je teroristická síť Al-Káida „čajíčkem“ ve srovnání s IS. „Chtějí ukázat, že dokážou fungovat jako stát. Myslel jsem si, že uvidím brutální teroristickou skupinu. Ale viděl jsem brutální zemi,“ shrnul žurnalista.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: Profimedia.cz

Izraelsko-palestinský konfklit ovlivňuje cestovní ruch v zemi. Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Boje s Islámským státem v provincii Aleppo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám