Hlavní obsah

Je to tu cítit spáleninou. Reportér Novinek ve městě u izraelsko-libanonské hranice, kam padá sedm raket denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirjat Šmona

Město Kirjat Šmona ležící u izraelsko-libanonských hranic se v posledních dnech stalo terčem raket libanonského hnutí Hizballáh. Na místo se vydal reportér Novinek Ján Husár. Město, jehož obyvatelé se museli evakuovat, je plné vojáků a těžké techniky.

Foto: Ján Husár, Novinky

Místo v městě Kirjat Šmona, kde vybuchla jedna z raket Hizballáhu

Článek

Kirjat Šmona neleží přímo na hranicích Izraele s Libanonem, o kus dál je ještě město Metula.„Slyšel jsem, že tam probíhají nějaké boje houfnicemi, ale tam nás už nepustili. Hizballáh tady střílí zhruba šest až sedm raket denně. Některé dopadají přímo do města,“ komentuje situaci reportér Ján Husár, který byl na místě.

„Je to tu ještě cítit spáleninou. Z kopců a lesů se ozývá střelba. Používají tu hlavně granátomety, houfnice anebo ruské protiraketové střely RPG,“ říká Husár. Po městě jezdí těžká technika a v centru jsou v podstatě jen vojáci, všichni ve zbroji. „Všichni čekají, že se tu bude něco dít,“ uzavřel.

Foto: Ján Husár, Novinky

Ohořelé zbytky automobilu a motorky po zásahu rakety

V pátek se k situaci vyslovil šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Ve svém projevu ocenil teroristický útok Hamásu ze 7. října, zároveň ale řekl, že šlo o čistě palestinskou operaci, čímž zdůraznil, že Hizballáh zapojen nebyl.

Nezastavuj! Šani přežila masakr na izraelském festivalu, Novinkám popsala dramatický úprk

Blízký a Střední východ
Foto: Ján Husár, Novinky

Kirjat Šmona je plný vojenské techniky.

Izraelská vláda nařídila 20. října evakuaci třiadvacetitisícového Kirjat Šmonu právě kvůli zvyšujícímu se napětí mezi Izraelem a Hizballáhem.

Hizballáh (Alláhova strana) je šíitské islamistické hnutí, které vzniklo v roce 1982 za první libanonské války, kdy Izrael ve snaze zlikvidovat palestinské hnutí odporu vpadl do Libanonu.

Hizballáh má i politické křídlo, které je od roku 1992 i v libanonském parlamentu a jehož zástupci jsou také ve vládě.

Šéf Hizballáhu Nasralláh dal od akcí Hamásu ruce pryč

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám