Hlavní obsah

Japonského novináře drží v Sýrii An-Nusra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonského novináře Džumpeie Jasudu, jenž se pohřešuje v Sýrii od půlky loňského roku, zřejmě drží Fronta an-Nusra. Japonská televize NHK uvedla, že to potvrdil člověk, který zveřejnil video, na němž je muž zachycen. Stejnou informaci uvedli již v prosinci Reportéři bez hranic.

Foto: Reuters

Japonský novinář Džumpei Jasuda na snímku z videa, ve kterém prosí japonskou vládu o pomoc.

Článek

Syrský opoziční aktivista žijící v Turecku, který video zveřejnil, uvedl, že je získal od jiného člověka, který se snaží dojednat propuštění. Údajně za peníze.

”Jsem Džumpei Jasuda. Dnes 16. března mám narozeniny,” říká vousatý muž na videu, které bylo zveřejněno na Facebooku. Muž v tmavém svetru s kostkovanou šálou kolem krku sedí u stolu před bílou zdí.

V minutové nahrávce neupřesnil, kde se nachází ani kdo ho zajal, i když uvádí: „Řekli mi, že svobodně mohu říkat to, co chci.“ Mluvil o stesku: „Moje ženo, otče, matko, bratře, miluji vás. Pořád na vás myslím. Chci vás obejmout, ale nemohu.“

Také požádal Tokio o pomoc. „A také chci říct něco mé zemi. Když člověk sedí v temné místnosti a trpí bolestí, nikdo se neozývá. Nikdo nereaguje. Je neviditelný.”

Foto: Kyodo, Reuters

Džumpei Jasuda poté, co loni překročil hranici do Sýrie

Japonská vláda uvedla, že video prověřuje. „Jsme přesvědčeni, že ten muž je Jasuda.“ řekl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. „Shromažďujeme informace a vyvíjíme veškeré možné úsilí, abychom na věc náležitě reagovali,” prohlásil s tím, že vláda o žádné žádosti o výkupné neví.

Související téma:

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci fronty Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu dobyli město Ariha na severozápadě Sýrie.

Podle Reportérů bez hranic Jasudu zajala ozbrojená skupina spojená s An-Nusrou poté, co v červnu přešel z Turecka na syrské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám