Hlavní obsah

Jak se dostali teroristé z Gazy do Izraele? Přeletěli na paraglidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řadě míst na jihu Izraele dochází v sobotu ráno k tvrdým střetům s palestinskými radikály, potvrdil izraelský policejní komisař Kobi Šabtai. Kromě města Sderot pronikli také do měst Netivot a Ofakim, kde údajně drží civilisty jako rukojmí. Raketová palba trvající přes dvě hodiny si zatím vedle pěti potvrzených obětí vyžádala také přes 120 zraněných.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Muž v izraelském Aškelonu hasí požár po dopadu palestinské rakety.

Článek

Hlavní střety nyní probíhají na jihu Izraele, kde působí palestinská komanda, jimž se podařilo proniknout do několika měst a vesnic. Hamás zveřejnil záběry svých bojovníků na území Izraele.

„Jsme ve válečném stavu. Jsme pod rozsáhlým útokem z Pásma Gazy. Nyní dochází k 21 tvrdým konfrontacím na jihu Izraele. Na místě je protiteroristická jednotka Jamam. Celá oblast jihu byla uzavřena,“ řekl komisař Šabtaj.

O rukojmích v Ofakimu s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj psal list Ha´arec. Oficiálně to potvrzeno není.

Izrael je ve válce

Blízký a Střední východ

Překonaná zeď a rukojmí

Palestinští radikálové do Izraele pronikli navzdory tomu, že Pásmo Gaza obklopuje vysoká zeď a jsou tam i zařízení bránící vykopání tunelu. Bývalý šéfredaktor Ha´arecu Avi Šaf na síti X uvedl, že se tam dostali ve vozidlech a také použili paraglidy.

Skupiny radikálů z Hamásu a Islámského džihádu, který přiznal zapojení do akce, také přečíslily stráže u bran ve zdi. Právě v jednom z těchto střetů se zřejmě zmocnili jednoho izraelského pohraničníka. List The Times of Izrael zmínil, že v Gaze dav Palestinců skákal a šlapal po bezvládném těle v izraelské uniformě a křičel Alláhu Akbar.

Zbytečná válka speciál: Válka v IzraeliVideo: Novinky

Jiné video zachycuje, jak palestinští radikálové na motorce táhnou pryč živého izraelského vojáka. Na dalších videích Palestinci skáčou okolo hořícího izraelského tanku. Tyto záběry nejsou ověřené.

Bývalý mluvčí Izraelských obranných sil Jonathan Conricus uvedl, že útok je součástí íránské teroristické sítě s cílem zabíjet a unášet civilisty a vojáky. Očekává bezprecedentně tvrdou odpověď.

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Zatím je potvrzeno pět obětí, první zřejmě byla starší žena zasažená raketou. Další čtyři jsou beduíni. Počet mrtvých však bude vyšší, jak plyne i ze záběrů na sociálních sítích.

Izraelské nemocnice oznámily, že přijaly přes sto zraněných. Nemocnice Soraka v Beer Ševě přijala 80 pacientů, z nichž je několik ve velmi vážném stavu. Zdravotní středisko Assaf ha-Rofe uvedlo, že ošetřilo 17 zraněných, z toho dva ve vážném stavu, a Kaplanovo zdravotní středisko v Rechovotu ošetřilo 21 zraněných, z nichž dva jsou ve vážném stavu.

Varování MZV

České ministerstvo zahraničí varovalo Čechy, kteří jsou v Izraeli, aby dbali zvýšené opatrnosti a řídili se pokyny bezpečnostních složek. Podle systému dobrovolné registrace DROZD je v Izraeli 53 Čechů.

Izraelská vláda kvůli útoku Hamásu zrušila jednání v Praze

Blízký a Střední východ

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám