Hlavní obsah

Izrael je ve válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda v sobotu v reakci na rozsáhlé útoky z Pásma Gazy uvedla, že je ve válečném stavu. Palestinci vypálili během více než dvou hodin asi 5000 raket. Jsou hlášeni mrtví i zranění. Na území Izraele pronikla palestinská komanda, bojuje se ve městě Sderot, kde jsou zřejmě další mrtví. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás. Izraelci zahájili odvetné nálety.

Foto: Ilan Rosenberg, Reuters

Kouř po dopadu palestinské rakety v oblasti izraelského města Rechovot.

Článek

Ministr obrany Joav Galant schválil povolání armádních rezervistů. Podle serveru The Times of Israel si útok palestinských komand ve Sderot vyžádal oběti; jejich počet není znám. Galant také vyhlásil v okruhu 80 kilometrů kolem Pásma Gazy stav nouze.

Sirény zněly na jihu a ve střední části Izraele včetně Tel Avivu, odkud byl hlášen i dopad rakety, a také v oblasti přiléhající k Pásmu Gazy. Exploze byly podle agentury Reuters slyšet v okolí Tel Avivu a také u Jeruzaléma.

Šedesátiletá žena v oblasti města Sderot zemřela, když byla zasažena raketou, kterou z pásma vypálili Palestinci směrem k domům, kde žila, napsal list Ha´arec. Dalšími čtyřmi mrtvými, které Palestinci zasáhli, jsou paradoxně Arabové z beduínského města Kusejfa, oznámil tamní starosta Abdal Azíz Nassara.

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ
Foto: Itai Ron, Reuters

Zasažená budova v Tel Avivu

Nemocnice přijaly dosud zhruba 120 zraněných. Několik z nich vážně.

Na sociálních sítích koluje video, které ukazuje, jak Palestinci z auta vytahují tělo mrtvého izraelského vojáka. Video zachycuje, jak je tělo, zřejmě v Pásmu Gazy, vytahováno z náklaďáku obklopeného davem, který po něm dupe.

Žívě: Izraelská armáda čelí rozsáhlým útokům z Pásma GazyVideo: Reuters/AP

Izrael zahájil odvetnou operaci Železné meče

Blízký a Střední východ

Nastal den největší bitvy, hřímá vůdce Hamásu

Vůdce ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Vyzval všechny Palestince a islámská hnutí odporu v Sýrii, Iráku a Libanonu, aby spojili svůj odpor s odporem Palestinců a začali pochodovat směrem k Palestině. Vyzval Araby v Jeruzalémě a dalších částech Izraele, aby „zapálili zemi pod nohama okupantů“.

„Tohle je den největší bitvy, která ukončí poslední okupaci na zemi,“ uvedl Díf, který veřejně vystupuje jen zřídka.

Sálih Arúrí, jenž vede Hamás na okupovaném Západním břehu Jordánu, vyzval Araby a muslimské národy, aby se připojili k operaci.

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ

Díf, který oznámil vypálení 5000 raket, podle AP o událostech hovořil jako o „operaci bouře al-Aksá“, což je odkaz na název mešity na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Podle něj má jít o odvetu za „znesvěcení“ mešity Al-Aksá na Chrámové hoře, jež je i důležitým místem pro Izraelce, neboť tam ve starověku stál židovský chrám. „Rozhodli jsme se, že co je moc, to je příliš,“ uvedl muž, který přežil několik izraelských pokusů o atentát.

Foto: Ilan Rosenberg, Reuters

Kouř po dopadu palestinské rakety v oblasti izraelského města Rechovot

Podle listu The Times of Israel jsou všechny tři Dífem jmenované země – tedy Sýrie, Irák a Libanon – podporovány Íránem nebo v nich má Teherán velký vliv a podporuje mocné skupiny, jako je šíitský Hizballáh, který s Izraelem v roce 2006 svedl válku. Izraelský ministr obrany Galant nedávno uvedl, že Írán v Libanonu buduje letiště, z něhož chce útočit na Izraelce.

Spory stranou, Izraelci se brání jednotně

Organizátoři rozsáhlých protestů proti plánované kontroverzní justiční reformě, odvolali sobotní demonstraci a vyjádřili plnou podporu Izraelským obranným silám. Zároveň vyzvali všechny rezervisty, kteří dosud na protest proti reformě odmítali nástup do služby, aby se okamžitě a bez váhání zapojili do obrany země.

Také vůdce izraelské opozice Jair Lapid oznámil, že podporuje „tvrdou vojenskou odpověď“, protože Izrael je v nebezpečí.

Načasování útoku může souviset s tím, že právě před padesáti lety začala jomkippurská válka.

Arabové napadli Izrael na jeho největší svátek. Jomkippurská válka vedla k ropné krizi

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám