Hlavní obsah

Izraelská vláda kvůli útoku Hamásu zrušila jednání v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli sobotnímu útoku Palestinců na Izrael se v pondělí neuskuteční plánované společné jednání české a izraelské vlády. Oznámil to mluvčí českého kabinetu Václav Smolka. Premiér židovského státu se měl setkat s českými ústavními činiteli i se zástupci opozice.

Foto: Abir Sultan, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Premiér Petr Fiala útoky odsoudil a vyjádřil napadenému Izraeli podporu. „Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ uvedl předseda vlády.

Společné mezivládní jednání se mělo v pondělí uskutečnit ve Strakově akademii a v Lichtenštejském paláci v Praze. Oba kabinety měly probrat politickou, ekonomickou, bezpečnostní a vojenskou spolupráci, ale i téma vědy, výzkumu, inovací, zdravotnictví či kybernetické bezpečnosti.

Zbytečná válka speciál: Válka v IzraeliVideo: Novinky

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu ráno zahájili rozsáhlý a podle agentur překvapivý útok na Izrael. Vypálili tisíce raket, které si na izraelské straně vyžádaly několik mrtvých a zraněných. Zároveň do Izraele vyslali komanda, jež se střetávají s policisty a vojáky. Netanjahu svolal nejvýše postavené bezpečnostní činitele.

Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, a slíbila, že se bude bránit. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy.

Izrael je ve válce

Blízký a Střední východ

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám