Hlavní obsah

Izraelská soda se vysmívá OSN. „Hamás neznásilňoval, šlo o legitimní odboj“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský satiristický pořad Eretz Nehederet (Báječná země) podobný České sodě stále vysílá a neztrácí svůj humor ani v době války s teroristickým hnutím Hamás. Naposledy si utahoval z komise OSN pro lidská práva, která i přes předložené důkazy a svědectví teprve ve středu oznámila, že začne vyšetřovat sexuální násilí ze strany Hamásu, ke kterému došlo v sobotu 7. října při útocích na Izrael.

Izraelský satirický pořad si dělá legraci z vyšetřování zločinů spáchaných Hamásem na ženáchVideo: Eret Nehederet

 
Článek

„Organizace OSN pro ženy byla založena s cílem zajistit bezpečnost každé ženy na světě a my odsuzujeme jakýkoli čin sexuálního násilí,“ začíná první z žen, která má představovat představitelky komise.

„Jako žena bych vám ráda ze srdce řekla jednu věc. Já vám věřím,“ říká směrem k teroristovi-herci a sundává si brýle z očí. „Já také,“ přidá se její kolegyně. V tu chvíli kamera zabere herce s páskou Hamásu na hlavě, samopalem v ruce a atrapou neprůstřelné vesty. „Děkuji vám,“ říká.

„Chápeme, že je pro vás stále těžké o těchto událostech mluvit, ale je důležité, aby se celý svět dozvěděl, co se stalo,“ říká první z žen. „Znásilnili jsme spoustu žen,“ odvětí suše terorista.

Systematické mrzačení genitálií. Záchranáři v OSN popsali brutální sexuální násilí Hamásu

Blízký a Střední východ

„Rozumím, dobře, ale bohužel je to jasný případ vašich slov proti jejich slovům,“ říká zase šéfka komise. „Což jsou ale ta stejná slova,“ reaguje zmateně její kolegyně. Terorista nicméně odvětí, že to není problém dokázat, protože všechno znásilňování má natočeno.

„Ne, ne, ne. Já to nechci vidět,“ brání se moderátorky.

Nejednalo se o znásilnění!

„Komise zkoumala veškerou dokumentaci a došli jsme k tomuto závěru: Nejednalo se o znásilnění,“ říká jedna z žen, která tak naráží na to, jakým způsobem vede Organizace spojených národů vyšetřování.

„Nejednalo?“ ptá se zmateně terorista. „Šlo o legitimní akt odboje, který se vztahuje pouze proti židovským ženám,“ říká jedna z žen. „Hmm, to se mi líbí,“ její kolegyně.

„Mně se to také líbí,“ říká terorista sborově s blonďatou moderátorkou. „Skvělé! Bylo mi potěšením se s vámi setkat a musím říct, že obě dnes vypadáte rozkošně,“ říká zase terorista. Ohledně toho se ale ženy ohradí s tím, že se přeci už takto se ženami mluvit nesmí. „To byl kompliment,“ hájí se muž. „Je rok 2023!“ odsekne mu rozhořčeně členka komise.

Hamás nutil unesené dítě sledovat záznamy masakrů

Blízký a Střední východ

Vyšetřování OSN

Vyšetřovací komise OSN, která vyšetřuje válečné zločiny obou stran konfliktu, ve středu podle agentury Reuters oznámila, že se nyní zaměří na sexuální násilí ze strany Hamásu při útocích na Izrael ze 7. října a že chystá se podat výzvu k předložení důkazů.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová přislíbila, že důkazy předá Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Ten dále vyzvala, aby zvážil trestní stíhání na pozadí dřívější kritiky ze strany Izraele a rodin izraelských rukojmích, o kterých OSN mlčí.

„Nyní zasedám jako předsedkyně komise, která má pravomoc to vyšetřit. Takže není možné, abychom tak neučinili,“ řekla Pillayová, podle které se už přihlásilo několik lidí, kteří chtějí svědectví poskytnout.

Hlavním problémem pro Pillayovou je však podle agentury Reuters skutečnost, že Izrael s komisí nespolupracuje, neboť je podle Jeruzaléma protiizraelsky zaujatá. Komise by kvůli tomu mohla mít potíže se shromážděním dostatečných důkazů na podporu budoucích obvinění, pokud se spolupráce nezlepší.

BBC pro smích. Izraelci si to se stanicí vyřídili ve stylu České sody

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám