Hlavní obsah

BBC pro smích. Izraelci si to se stanicí vyřídili ve stylu České sody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský satirický pořad Eretz Nehederet (Báječná země) si ani v době války nebere servítky a často pálí i do svých řad. Jeho terčem se nyní stala britská zpravodajská stanice BBC, která od vypuknutí války v Gaze odmítá označovat Hamás za teroristickou organizaci.

BBC pro smích. Izraelci se pustili do britské stanice ve stylu České sodyVideo: Eretz Nehederet

 
Článek

Televizní stanice se stala terčem kritiky politiků a části britské veřejnosti za to, že odmítala uznat hnutí Hamás za teroristickou organizaci a jeho bojovníky označovala jen za militanty.

Izraelská strana postoj BBC k celému konfliktu považuje za nevyvážený a trvale ho kritizuje s tím, že příliš straní Hamásu a bagatelizuje brutalitu útoků ze 7. října. K politikům se přidali i autoři komediálního pořadu Eretz Nehederet, jehož nekorektnost by se dala připodobnit k České sodě vysílané v tuzemsku v devadesátých letech.

Natočili skeč napodobující vysílání BBC včetně vizuální podoby studia, do kterého si pozvali falešného šéfa Hamásu Jahju Sinvára, aby s ním udělali rozhovor.

Jste hanební zbabělci. Egyptský moderátor se tvrdě pustil do Hamásu

Blízký a Střední východ

„Třicet devět dní poté, co hamásovští bojovníci za svobodu mírumilovně napadli Izrael, přinášíme exkluzivní interview s jejich lídrem Jahjou Sinvárem,“ začíná moderátorka interview. „Já bych to opravil. Byli tam také znásilňovači za svobodu a řezníci za svobodu,“ odpovídá jí s arabským přízvukem herec v roli Sinvára.

Skeč si bere na paškál časté argumenty kritiků Izraele, že je to právě židovský stát, který může za konflikt, a to proto, že odmítá příměří. „Přestávku potřebujeme, vždyť jsme začali o den dřív než Izraelci,“ vysvětluje falešný Sinvár.

Churchill jako válečný zločinec

O tom, že se pořad nebojí nekorektnosti, o které se snad České sodě ani nezdálo, se může divák přesvědčit ve druhé části, kdy interview přeruší pláč malého dítěte. „Nemůžu ho utišit a jeho matka je v Izraeli,“ říká Sinvár. Dodává, že to není nic proti tomu, když se vzbudí v noci při odpalování raket.

Moderátorka BBC pak sama poněkud překvapenému Sinvárovi navrhne vysvětlení, že je to vlastně unesené izraelské miminko, které samo vůdce Hamásu mučí, a to spánkovou deprivací. „To já děkuji vám,“ loučí se následně Sinvár vděčný televizi za dodaný argument, na který by sám nepřišel.

Následuje krátká sonda do historie, v níž BBC divákům vysvětlí, že Britové byli za druhé světové války váleční zločinci, protože Němci měli více civilních obětí. Tuto argumentaci ad absurdum využívá izraelská strana k vysvětlení svých postojů.

Pořad s chutí pálí i do vlastních řad.

Nekorektnost pořadu Eretz Nehederet ovšem bývá občas trnem v oku i Izraelcům. Tvůrci pořadu totiž nezesměšňují jen opačnou stranu konfliktu, ale dělají si legraci i z válečného kabinetu v čele s Netanjahuem či obézních Izraelců, kteří narukovali coby rezervisté.

Přešlapy BBC

Stanice BBC se od počátku konfliktu nevyhnula několika přešlapům. Na označení teroristů z Hamásu za militanty trvá s odvoláním na své vnitřní předpisy, které používala již před vypuknutím konfliktu. Ty slovo „terorista“ označují za příliš zabarvené a nahrazují ho právě slovy jako „radikál“ či „militant“.

Naposledy vzbudila BBC poprask, když uvedla, že „lékařské týmy a arabští mluvčí byli cíli izraelské armády“. Došlo ovšem ke špatnému překladu a správné prohlášení izraelské armády znělo: „Vstupujeme do nemocnice s lékařskými týmy a arabskými mluvčími.“ Televize se následně musela omluvit.

Izraelská armáda zasahuje v nemocnici Aš-Šifá. Uvedla, že narazila na výzbroj Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám