Hlavní obsah

Izraelci zahušťují válečnou mlhu. Ruší GPS signál, aby ztížili navigaci raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rušení GPS signálu s cílem znemožnit navigaci poskytnutím falešných dat o poloze sází Izrael v boji proti libanonskému Hizballáhu. Podle serveru Politico, který se odkazuje na vědce z Texaské univerzity v Austinu, jsou důkazem o tzv. spoofingu (česky falšování), jak se tato metoda nazývá, podezřelá data o pohybu komerčních letů nad Středomořím, které může střelba ohrozit.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský protiraketový systém Iron Dome zachycuje rakety nad Aškelonem. Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků Izrael pravděpodobně využívá simulátor, který jednoduše znovu vysílá signál zachycený prostřednictvím antény GPS, a ukazuje tak na radarech i objekty, které reálně neexistují.

Rozsah a možný dopad falšování GPS potvrdili podle serveru Politico vědci z Austinu, kteří na začátku října pomocí komerčního leteckého radaru sledujícího civilní lety zjistili, že velké množství letadel pohybujících se nad Středozemním mořem se nejprve objeví na své „normální“ dráze a poté se „zjeví“ nad jediným místem v Izraeli. To odpovídá spoofingu, kdy se generuje a vysílá falešný GPS signál, který se ale přijímači jeví jako autentický.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci na shromáždění v Bejrútu přísahají věrnost libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh

Podle serveru Politico tato taktika může sloužit ke zmatení moderních naváděných raket používaných například libanonským radikálním hnutím Hizballáh. „Zmatená“ raketa pak dopadne jinam než na předem stanovený cíl.

Invaze ano, nebo ne? Zatím se hovoří o odkladu kvůli rukojmím

Zahraniční

V ideálním případě přistane „uprostřed ničeho“ a spoofing lze považovat za součást protiletecké obrany. Zároveň ale představuje riziko pro leteckou dopravu. Signál GPS je totiž využíván v komerční letecké dopravě jako jeden z hlavních prostředků pro navigaci, optimalizaci leteckých tras nebo snižování spotřeby paliva.

Čína, Rusko i Ukrajina

Bezpečnostní expert Brian Weeden z washingtonského think-tanku Secure World Foundation podle serveru uvedl, že spoofing v posledních letech využila například Čína a na bojišti pak Rusko a Ukrajina.

Foto: Profimedia.cz

Izraelská protivzdušná obrana na Golanských výšinách. Ilustrační foto

Arzenál libanonského Hizballáhu štědře podporovaného Íránem představuje pro Izrael skutečnou hrozbu, protože se odhaduje, že skupina má 130 tisíc raket. Většina z nich má dosah několik desítek kilometrů, ale značný počet představují přesně naváděné střely s doletem 150 až 300 kilometrů, přičemž například íránské rakety Zelzel 2, které podle odhadů rovněž vlastní, mají dolet až 400 kilometrů.

Izrael se k informacím o využívání spoofingu podle serveru Politico nevyjádřil, armáda pouze uvedla, že v bojových oblastech omezila přístup k GPS signálu s ohledem na nespecifikované „operační potřeby“.

Reklama

Výběr článků

Načítám