Hlavní obsah

Izraelci podnikli nálet v Pásmu Gazy. Zabili velitele teroristů i nevinné děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda v úterý nad ránem zaútočila ze vzduchu v Pásmu Gazy. Krátce na to oznámila, že je letecký útok pouhým začátkem. V rámci zahájené operace Štít a šíp prý může následovat mobilizace a rozsáhlejší vojenské akce. Informoval o tom server The Jerusalem Post.

Izraelci podnikli nálet v Pásmu GazyVideo: Reuters

 
Článek

Cílem úterního leteckého útoku se podle vyjádření vojenského velení židovského státu staly špičky islámských teroristů včetně tří velitelů Jeruzalémských brigád. To je ozbrojené křídlo Palestinského islámského džihádu.

Další kroky izraelské armády v rámci operace Štít a šíp oznámí premiér Benjamin Netanjahu ještě během úterý, napsal The Jerusalem Post.

Palestinci informují o 12 obětech, včetně 9 civilistů a 4 dětí. Dvacítka lidí utrpěla zranění, uvedla palestinská samospráva.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Stoupající kouř po náletu ve Starém městě ve městě Nábulus na Západním břehu

Diplomatická mise EU v Izraeli zrušila recepci kvůli účasti kontroverzního ministra

Zahraniční

„Jsme si vědomi některých vedlejších škod,“ uvedl mluvčí izraelské armády. Útok, do kterého se zapojilo na 40 letadel, byl podle něj nicméně veden „profesionálně a s přesností“.

Vedle vedení skupiny cílil také na vojenskou infrastruktura a zařízení na výrobu zbraní islamistické skupiny.

Islamisté už slíbili pomstu

Palestinský islámský džihád, který je po Hamásu druhou nejsilnější politickou silou v Palestině, izraelský nálet nazval „zbabělým sionistickým zločinem“ a slíbil, že zabité vůdce pomstí. Mluvčí Hamásu Házim Kásim uvedl, že Izrael ponese odpovědnost za následky této eskalace. „Vraždění vůdců (palestinských skupin) nepřinese okupantům bezpečnost, ale posílí odpor,“ uvedl Kásim podle AFP.

Izraelská armáda Ghannáma prezentuje jako jednoho z nejdůležitějších vůdců Islámského džihádu a tvrdí, že Báchtiní byl zodpovědný za odpalování raket z Pásma Gazy na Izrael v posledních 30 dnech. K Izzaddínovi uvádí, že v poslední době řídil několik útoků proti izraelským civilistům na Západním břehu Jordánu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Smuteční hosté nesou tělo vysokého velitele palestinského islámského džihádu Khalila Al-Bahtiniho, který byl zabit při izraelském úderu

Odplata za stovku palestinských raket

Útoky se uskutečnily necelý týden poté, co na Izrael z Pásma Gazy ozbrojenci vystřelili přes 100 raket v reakci na úmrtí činitele Islámského džihádu, který v izraelském vězení držel 86 dní hladovku.

Izrael počítá s možností odvety, a uzavřel proto podle agentury Reuters hraniční přechody do Gazy.

Izraelcům žijícím poblíž tohoto pásma při Středozemním moři nařídil, aby do čtvrtečního večera zůstali v blízkosti krytů. Školy zde budou podle izraelského tisku v úterý zavřené.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Izraelská armáda zasáhla cíle Islámského džihádu

Po 87denní hladovce zemřel v izraelské věznici Palestinec Chádir Adnán

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám