Hlavní obsah

Diplomatická mise EU v Izraeli zrušila recepci kvůli účasti kontroverzního ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diplomatická mise Evropské unie v Izraeli zrušila plánovanou recepci u příležitosti Dne Evropy kvůli ohlášené účasti krajně pravicového izraelského ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira, který se na akci chystal přednést řeč.

Foto: Nir Elias, Reuters

Itamar Ben Gvir

Článek

Unijní delegace uvedla, že nechce poskytovat prostor člověku, který zastává hodnoty, jež jsou v příkrém rozporu s hodnotami EU. Ministr Ben Gvir to ve své reakci označil za „nediplomatické umlčování“, napsala v pondělí agentura Reuters.

Den Evropy se slaví 9. května jako připomínka dne, kdy v roce 1950 tehdejší francouzský ministr zahraničí Robert Schuman přednesl deklaraci s návrhem na vytvoření Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO). To je považováno za jeden ze základů EU. Izraelská vláda chtěla na recepci u této příležitosti vyslat ministra Ben Gvira, šéfa krajně pravicové strany Židovská síla.

Ben Gvir se staví proti palestinské státnosti, v roce 2007 byl odsouzen za rasistické podněcování proti Arabům a podporu terorismu a je známý i odporem ke komunitě LGBT+. Zástupci izraelské opozice proto jeho vyslání na recepci pořádanou EU označili za „diplomatickou facku“, bývalý ministr obrany Benny Ganc podle deníku Haarec mluvil o „nedostatku soudnosti Netanjahuovy vlády“.

„Je ostuda, že se Evropská unie, která o sobě tvrdí, že reprezentuje hodnoty demokracie a multikulturalismu, pouští do diplomatického umlčování,“ uvedl Ben Gvir.

Podle listu Haarec se dnes sešli velvyslanci zemí EU v Izraeli, kteří rozhodnutí recepci kvůli účasti Ben Gvira zrušit téměř jednohlasně podpořili. Jedinými zeměmi, které se nepřidaly, byly Polsko a Maďarsko.

Izraelský ministr vyrazil na Chrámovou horu, Palestinci zuří

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám