Hlavní obsah

Izrael pronásleduje Palestince stejně jako nacisté židy, řekl turecký prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal izraelský přístup k Palestincům v Pásmu Gazy k nacistickému pronásledování Židů v Evropě. Šéf tureckého státu se tak vyjádřil na pátečním zasedání Organizace islámské spolupráce (OIC) v Istanbulu.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na manifestaci odsoudil Izrael.

Článek

„Neexistuje žádný rozdíl mezi zvěrstvy, které utrpěl židovský lid v Evropě před 75 lety, a brutalitou, kterou utrpěli naši bratři v Gaze,” prohlásil Erdogan podle agentury AFP na zahájení summitu islámských zemí.

Zároveň obvinil vedoucí představitele „lidu, který během druhé světové války utrpěl všechny druhy mučení v koncentračních táborech” z napadání Palestinců „pomocí metod podobných těm, které používali nacisté”.

Na manifestaci v Istanbulu, která mimořádnému summitu Organizace islámské spolupráce předcházela, řekl Erdogan, že jako oběti holokaustu, by měli židovští obyvatelé Izraele zastavit akce své vlády proti Palestincům: „Jsme přesvědčeni, že ti, kdož byli oběťmi holokaustu, nedopustí zločin proti lidskosti, který spáchal jejich vlastní stát.”

Foto: Reuters

Lídři muslimských zemí při zahájení mimořádného setkání Organizace islámské spolupráce kvůli izraelské střelbě na demonstrující obyvatele Pásma Gazy

„Říkám jasně a otevřeně, že se Izrael dopouští banditismu, brutality a státního teroru,” prohlásil turecký prezident, který už dříve zásah izraelských jednotek označil za genocidu. [celá zpráva]

Summit se koná v reakci na smrt téměř šesti desítek demonstrujících Palestinců, které v pondělí na hranici Pásma Gazy zastřelili izraelští vojáci. Masakr se odehrál v době, kdy USA slavnostně otevíraly svoje velvyslanectví v Jeruzalémě. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoří s íránským prezidentem Hasanem Rúháním na začátku mimořádného setkání Organizace islámské spolupráce (OIC)

Konference se účastní zástupci více než 40 zemí. Je mezi nimi palestinský premiér Ramí Hamdalláh, íránský prezident Hasan Rúhání, kuvajtský emír šajch Sabah Ahmad Džabír, jordánský král Abdalláh II., afghánský prezident Ašraf Ghání a ministři zahraničí Saúdské Arábie, Libye, Ázerbájdžánu, Libanonu, Tuniska, Iráku a Egypta.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinka před dýmem z hořících pneumatik

Před zahájením schůzky řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu: „Musíme zajistit, že izraelské úřady a izraelští vojáci, kteří míří puškami na bezbranné lidi, budou pohnáni k zodpovědnosti.”

Reklama

Výběr článků

Načítám