Hlavní obsah

Turecko odsoudilo USA a Izrael kvůli přesunu ambasády a zásahu v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko kvůli násilí na hranicích Pásma Gazy, kde při pondělních protestech zemřelo 59 lidí, vyhlásilo třídenní smutek. Povolalo také své velvyslance v Izraeli a ve Spojených státech ke konzultacím. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Izrael za teroristický stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z pondělního zásahu v GazeVideo: AP

 
Článek

„Turecko povolalo své velvyslance v Tel Avivu a ve Washingtonu ke konzultacím,“ řekl turecký vicepremiér Bekir Bozdağ po pondělním zasedání turecké vlády, uvedl list Hürriyet.

„Dnešek vstoupí do historie jako krvavé pondělí pro muslimy a islámské země,“ dodal Bozdağ. V pondělí při masových protestech na hranicích mezi Izraelem a Pásmem Gazy, kde 50 000 Palestinců demonstrovalo proti pokračující okupaci a přemístění amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzalému, začaly izraelské bezpečnostní síly do rozvášněného agresivního davu střílet ostrými náboji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda střílí v Gaze při protestech proti přesunutí americké ambasády do Jeruzaléma Video: Reuters

Vicepremiér dodal, že „Spojené státy porušily rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN tím, že otevřely ambasádu v Jeruzalémě.“

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinci odnášejí zraněného chlapce.

I premiér Binali Yildirim se vyjádřil v podobném duchu, že jde o porušení mezinárodního práva a pravil, že přesto se „tvrdohlavě provedl přesun velvyslanectví“. „Jako Turecko ještě jednou odsuzujeme toto rozhodnutí a prohlašujeme je za prázdné,“ dodal Yildirim, „jako Turecko stojíme za našimi bratry, dokud nedosáhne Palestina svobody.“

„Ze solidarity s našimi palestinskými bratry vyhlašujeme třídenní národní smutek,“ řekl v Londýně prezident Erdogan. „Izrael je teroristický stát,“ dodal a označil zásah izraelských sil za „genocidu“.

Avizoval také jednání se zahraničními politiky: „Budu hovořit s několika vůdci včetně generálního tajemníka OSN.“

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turci v Istanbulu demonstrovali pod transparentem Jeruzalém patří muslimům.

Zásah také odsoudil také premiér Binali Yildirim: „Byl to zbabělý masakr.“

Podobně se vyjádřil i předseda opoziční Republikánské lidové strany CHP Kemal Kılıçdaroğlu, který také použil slova masakr a za zločin proti lidskosti.

Už pondělí se konala v Istanbulu velká demonstrace proti přemístění velvyslanectví pod heslem Jeruzalém patří muslimům.

Reklama

Výběr článků

Načítám