Hlavní obsah

Izrael při náletu zabil jednoho z vůdců Hamasu

GAZA
Aktualizováno

Izrael už šestý den pokračuje v útocích na budovy v pásmu Gazy. Ve čtvrtek při jedné explozi zemřel jeden z vůdců radikální palestinské organizace Hamás Nízár Riján. Zabitý představitel Hamásu byl silným kritikem Izraele, vyzýval například k sebevražedným útokům proti židovskému státu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Palestinci utíkají z míst, kam dopadají izraelské rakety.

Článek

Riján je nejvýznamnějším představitelem Hamasu, který byl zabit od roku 2004. Ještě ve středu sliboval, že Izrael brzy dostane "nejtěžší úder ve své historii."

Spolu s Rijánem byli na severu pásma Gazy zabiti i někteří členové jeho rodiny.

Agentura AFP oznámila, že Hamas je ochoten přistoupit na příměří, které navrhuje EU. Podmínkou přijetí je to, že ustane izraelská agrese, pokud bude ukončena blokáda Gazy, všechny přechody budou otevřeny a hnutí obdrží mezinárodní záruky, že Izrael ofenzivu neobnoví, uvedl to podle AFP mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm. Hamás ale tuto informaci popřel. Nezakládá se prý na pravdě.

Nízár Riján (vlevo)foto: Reuters/Suhaib Salem

Během šesti dnů konfliktu zahynulo v pásmu Gazy podle palestinských zdrojů 391 lidí. Izrael mobilizoval techniku k hranicím pásma a na vládní budovy posílá rakety. Chce tím zabránit Hamasu vypalovat rakety na jižní Izrael.

Exploze po izraelském náletu na severní část pásma Gazyfoto: Reuters/Baz RatnerIzrael už dříve odmítl dvoudenní příměří, které navrhovala Francie. Izraelský ministr obrany Ehud Barak řekl, že země je v totální válce s Hamasem a cílem je organizaci zničit.

Reklama

Výběr článků

Načítám