Hlavní obsah

Izrael a Saúdská Arábie hlásí pokroky v jednáních o normalizaci, dohoda má být příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v prvním čtvrtletí příštího roku by mohla být hotová rámcová dohoda o normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Podle saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána ovšem zůstává v centru vyjednávání palestinská otázka. Vztahy s Rijádem byly hlavním tématem jednání izraelské delegace v USA.

Foto: Saudi Royal Court, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

„Jednání postupují každým dnem pozitivním směrem (…) Poprvé mám skutečný pocit, že to bude možné.“ Také tato slova zazněla v interview, které poskytl korunní princ Saúdské Arábie a faktický vládce země Muhammad bin Salmán reportérovi americké televize Fox News. Byl to první rozhovor, který bin Salmán dal některému ze západních médií od roku 2019.

Výrok se týkal již delší dobu vyjednávané dohody, která by normalizovala vztahy mezi Saúdskou Arábií a Izraelem. Obě země v současnosti nemají žádné oficiální diplomatické vztahy, jako prostředník při rozhovorech vystupují Spojené státy.

Palestinská otázka je „velmi důležitá“

Bin Salmán v interview uvedl, že pokud se dohodu podaří uzavřít, „půjde o největší deal v mezinárodních vztazích od konce studené války“. Zmínil též, že v centru vyjednávání stojí palestinská otázka. „Jakákoli dohoda musí zohledňovat palestinské zájmy. (…) Naším cílem je dobrý život pro Palestince,“ řekl korunní princ. Nezmínil však explicitně tzv. dvoustátní řešení (tedy vznik Izraelem uznaného samostatného palestinského státu), což je dlouhodobý požadavek palestinských politiků.

Írán a Saúdská Arábie obnovují diplomatické vztahy

Blízký a Střední východ

V současnosti žijí Palestinci na Blízkém východě zejména v přelidněném a Izraelem i Egyptem blokovaném Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, jehož velkou část v rozporu s mezinárodním právem kontroluje či přímo okupuje rovněž Izrael.

Cestu k dohodě mezi Rijádem a Jeruzalémem komplikuje fakt, že součástí izraelské vlády premiéra Benjamina Netanjahua jsou i radikální sionistické strany mj. podporující další výstavbu židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Izrael chce schválit tisíce stavebních povolení pro nové byty na Západním břehu

Zahraniční

Přesto i Izraelci tento týden vyjádřili ohledně dohody se Saúdskou Arábií optimismus. Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen řekl ve středu po jednání Netanjahua s americkým prezidentem Joem Bidenem na okraj Valného shromáždění OSN, že dohoda by mohla být hotová už v prvním čtvrtletí roku 2024. „Stávající propasti lze překlenout,“ zněla ministrova slova.

O hodně jde i Bidenovi

Navázání oficiálních vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií by zásadně proměnilo politickou krajinu Blízkého východu. Završily by se tím tzv. Abrahámovské dohody, tedy normalizace vztahů mezi Izraelem na straně jedné a Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty na straně druhé. Ty zprostředkovala administrativa tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pokud by se izraelsko-saúdskoarabskou dohodu podařilo dotáhnout do finále do amerických prezidentských voleb (proběhnou 5. listopadu 2024), šlo by o významný úspěch pro úřadujícího prezidenta USA Bidena. Ten bude zřejmě v listopadu 2024 usilovat o znovuzvolení a je pravděpodobné, že soupeřem mu bude právě Trump.

Cena, kterou za případnou normalizaci s bývalým nepřítelem požaduje Rijád, je nová bezpečnostní smlouva s USA a technologická pomoc ze strany Spojených států při rozvoji saúdskoarabského civilního jaderného programu. Izrael by pak získal silného spojence proti Íránu.

Špičky Izraele odsuzují „osadnický teror“ proti Palestincům

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám