Hlavní obsah

Izrael chce schválit tisíce stavebních povolení pro nové byty na Západním břehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská vláda plánuje schválit tisíce stavebních povolení pro nové byty na Západním břehu, který od roku 1967 okupuje. Palestinci přitom na tomto území chtějí mít vlastní stát. O plánech Izraele nově informovala agentura Reuters, podle níž se tak židovský stát chystá učinit navzdory tvrdé kritice ze strany USA, které jsou jinak blízkým spojencem.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci a palestinští aktivisté na Západním břehu Jordánu. Snímek z 16. června

Článek

Plány izraelské vlády, kterou Reuters označuje za nacionalisticko-náboženskou, se v příštím týdnu bude zabývat vrchní plánovací rada. Celkem jí má být předložen návrh na výstavbu 4560 bytových jednotek v různých oblastech Západního břehu, ke konečnému schválení je pak v tuto chvíli určeno 1332 bytů.

„Budeme pokračovat v rozvoji osad a posilování izraelské kontroly na území (Západního břehu),“ prohlásil k plánům ministr financí Bezalel Smotrič.

Většina světových zemí izraelské osady na Západním břehu, který Izrael ovládl ve válce v roce 1967, považuje za nelegální a za zásadní překážku vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. I proto Washington aktuální plány označil za „hluboce znepokojivé“ a za překážku pro mír a dosažení dvoustátního řešení.

Palestinci, kteří plány Izraele odsoudili, usilují o vznik vlastního státu, jenž by zahrnoval právě Západní břeh, Pásmo Gazy a také východní Jeruzalém jako hlavní město.

Izraelci posílají peníze na pomoc Palestincům, jimž osadníci zničili domy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám