Hlavní obsah

Špičky Izraele odsuzují „osadnický teror“ proti Palestincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Šéf tajné služby Šin Bet a mluvčí izraelské armády použili nezvykle ostrá slova vůči židovským osadníkům, kteří na Západním břehu Jordánu páchají násilí na Palestincích. Incidenty mezi oběma skupinami zesílily od nástupu nové vlády, v níž mají zastoupení i extrémně pravicové a náboženské strany.

Foto: Raneen Sawafta, Reuters

Pohřeb mladého Palestince v Tulakrmu. Muže zabili židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu

Článek

„Je to terorismus, jinak se to nazvat nedá. (…) Takovéto zločiny pak nutí k násilí ty civilisty na území palestinské autonomie, kteří se dosud teroristických akcí neúčastnili.“ Výbušná slova mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho vyřčená v pondělí se týkají násilných činů páchaných židovskými osadníky na Palestincích.

„Musíme s tím něco dělat. Čím dříve tak učiníme, tím méně teroristických činů tady bude,“ cituje Hagariho slova deník The Times of Israel.

Podobný názor vyjádřil Ronen Bar, šéf izraelské tajné služby Šin Bet. Jeho slova o osadnickém násilí, které jen podporuje terorismus ze strany Palestinců, se setkala s odsouzením části poslanců zastupujících v izraelském parlamentu radikální strany. Bara se naopak zastal ministr obrany Joav Galant s tím, že „jakýkoli slovní útok proti našim tajným službám ohrožuje bezpečnost Izraele“.

Izraelští osadníci na Západním břehu vyrazili v noci na trestné výpravy. Shořely desítky aut

Blízký a Střední východ

Kritická prohlášení stran osadnické politiky ze strany veřejně činných osob sloužících Státu Izrael jsou velmi neobvyklá.

K zatím poslednímu násilí ze strany židovských osadníků došlo v pátek 4. srpna, kdy židovští osadníci v jimi vyprovokované potyčce zabili mladého Palestince nedaleko Ramalláhu. Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir z krajně pravicové strany Židovská síla poté prohlásil, že „tito lidé nejsou vrazi, ale hrdinové a měli by být vyznamenáni“.

V sobotu 5. srpna palestinský radikál ze Západního břehu zabil v Tel Avivu strážníka, poté jej další policista zastřelil.

Téměř 200 mrtvých od začátku roku

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) eviduje za 1. pololetí 2023 více než 600 útoků osadníků, které vedly ke škodám na majetku, zranění či dokonce k obětem na životech. Počet mrtvých v důsledku těchto útoků je 23. To je v porovnání s loňským rokem značný nárůst, který je často dáván do souvislosti se zformováním současné vládní koalice na sklonku roku 2022. Součástí vlády premiéra Benjamina Netanjahua, označované jako nepravicovější a nejvíce nacionalistický kabinet v historii Izraele, jsou i menší strany otevřeně podporující rozšiřování židovských osad na Západním břehu.

Izraelská operace na Západním břehu pokračovala druhou noc, prchly tisíce lidí

Blízký a Střední východ

Od začátku roku 2023 zahynulo násilnou smrtí na Západním břehu 168 Palestinců, nejčastěji při „protiteroristických akcích“ izraelské armády. Mezi těmito mrtvými je ovšem mnoho civilistů včetně dětí. Počet obětí mezi Židy v důsledku palestinského terorismu je 26.

Část Západního břehu Jordánu je v současnosti s různým stupněm autonomie spravovaná Palestinci. Ve zpravidla hermeticky uzavřených osadách tam však žije také asi půl milionu Židů. Většina států světa považuje tuto oblast za území okupované Izraelem; rozšiřování židovských osad bylo na půdě OSN rezolucemi několikrát odsouzeno a nepodporují je ani nejbližší spojenci Izraele, jako jsou USA.

Palestinci se snaží, aby se území Západního břehu Jordánu včetně Východního Jeruzaléma stalo jádrem budoucího samostatného palestinského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám