Hlavní obsah

Írán a Saúdská Arábie obnovují diplomatické vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán a Saúdská Arábie se dohodly na obnovení diplomatických vztahů, které přerušily v roce 2016. Podle světových tiskových agentur to v pátek oznámil Teherán po jednání zástupců obou zemí v Pekingu. Rijád informaci následně potvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Ebráhím Raísí

Článek

„Výsledkem rozhovorů mezi Íránem a Saúdskou Arábií je dohoda o obnovení diplomatických vztahů a znovuotevření ambasád … do dvou měsíců,“ uvedla v pátek íránská státní agentura IRNA. „Ministři zahraničí obou zemí se setkají, aby připravili výměnu velvyslanců,“ dodala íránská agentura.

Saúdskoarabská agentura SPA následně dohodu potvrdila. Uvedla, že obě země se dohodly na vzájemném respektování státní suverenity a nezasahování do vnitřních záležitostí a také na aktivaci dohody o bezpečnostní spolupráci z roku 2001.

Sunnitská Saúdská Arábie a šíitský Írán jsou dlouhodobými rivaly a podporují také soupeřící strany v několika konfliktech v regionu. Například ve válce v Jemenu Saúdská Arábie od roku 2015 bojuje na straně tamní vlády proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem.

Hlavy tady sekají výjimečně, říká Češka žijící v Saúdské Arábii

Podcasty a pořady

V Sýrii Teherán vojensky a politicky pomáhá režimu prezidenta Bašára Asada, zatímco Rijád po vypuknutí tamní občanské války v roce 2011 vyjádřil podporu některým povstaleckým skupinám. Saúdskou Arábii rovněž znepokojuje íránský jaderný a raketový program. Teherán však tvrdí, že neusiluje o jadernou zbraň a že jeho raketový program je čistě obranný.

Vztahy Íránu a Saúdské Arábie se dostaly do slepé uličky v roce 2016, když íránští demonstranti napadli saúdskoarabské velvyslanectví v Teheránu v reakci na popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii. V roce 2021 začaly Teherán a Írán jednat o obnově diplomatických vztahů, dohody ale dosáhly až teď.

Nejen lékařské vybavení. Saúdové poslali na Ukrajinu 168 tun humanitární pomoci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám