Hlavní obsah

Islamisté v Sýrii hrozí vybíjením křesťanů, ti jim ve strachu budou platit ve zlatě

Damašek
Aktualizováno

Radikální sunnitská skupina Islámský stát v Iráku a v Levantě požaduje, aby jí křesťané v syrském městě Rakka platili daň ve zlatě a omezili se ve víře, jinak jim bude hrozit smrt. BBC ve čtvrtek uvedla, že to křesťané přijali.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojení vzbouřenci ve městě Rakka hlídají jednu z vládních budov.

Článek

Islámský stát zveřejnil, že se setkal s reprezentanty křesťanské obce a nabídl jim tři možnosti - konvertovat k islámu, splnit stanovené podmínky placené ochrany nebo je odmítnout a čelit riziku zabití. „Když odmítnou, stanou se legitimními terči a mezi nimi a Islámský státem nebude stát nic jiného než meč,“ uvedli představitelé islamistů.

Podle Islámského státu se dvacet křesťanských vůdců rozhodlo podmínky přijmout.

Prohlášení vydané pro Rakku podle agentury Reuters dokládá, jak chtějí se svými územními zisky v Sýrii naložit bojující islamisté. Hodlají tam zavést systém založený na islámském právu.

Rakka je významné křesťanské město

Rakka je přitom relativně velké město, má 200 tisíc obyvatel a je centrem stejnojmenného guvernorátu. Leží ve střední části severní Sýrie na břehu Eufratu asi 160 kilometrů východně od Halabu (Aleppa). Bylo založeno už ve třetím století a později se stalo významným střediskem syrských křesťanů, kteří jej nazývají Kallinikos.

Islámský stát uvedl, že poskytne křesťanům v oblastech, které ovládá, ochranu, pokud ale splní celou řadu podmínek, které se týkají tzv. dhimmi, jak označují nemuslimy žijící v muslimských zemích.

Musejí zaplatit daň 17 gramů v ryzím zlatě. Dále nesměji obnovovat své kostely, vystavovat na odiv náboženské symboly, modlit se na veřejnosti mimo kostely anebo nechat vyzvánět kostelní zvony. Na veřejnosti nesmějí ani pít víno nebo pojídat vepřové maso. Nesmějí ani vlastnit zbraně.

Staletí starý zvyk

Sedmnáct gramů zlata bylo množství zavedené v muslimském světě pro nemuslimy před staletími. Pochází ze 7. století. Zrušily ho ale osmanské reformy v 19. století.

Rakka se stala prvním větším městem v Sýrii, které loni zcela ovládl militantní Islámský stát v Iráku a v Levantě napojený na Al-Káidu.

V Rakce ale čelí velkému tlaku dalších vzbouřeneckých skupin včetně fronty an-Nusra, která na území Sýrie reprezentuje al-Káidu. [celá zpráva]

Boje mezi těmito skupinami si vyžádaly od prosince 2000 až 3300 obětí, ale Islámský stát se porazit nepovedlo.

Islámský stát čelí tlaku ostatních vzbouřeneckých skupin včetně islamistických, protože je při prosazování šaríi mimořádně brutální. Al-Káida se od Islámského státu distancovala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám