Hlavní obsah

Ze syrského Homsu se podařilo evakuovat dalších 300 lidí

Homs

V syrském Homsu pokračuje humanitární operace OSN a syrského Červeného půlměsíce. V pondělí se podařilo evakuovat z obležené části města dalších 300 civilistů, oznámil Červený půlměsíc. Do neděle bylo mimo tuto část města už asi 700 osob.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Civilisté opouštějí Homs

Článek

OSN se podařilo dohodnout pro Homs původně třídenní příměří, které mělo skončit v neděli večer. Vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou lidé v obležené části města, vyjednávala ovšem OSN dále a humanitární práce pokračovaly i v pondělí. Přitom původní třídenní příměří nebylo stoprocentně dodrženo a v sobotu se konvoje s pomocí dostaly do palby. Viní se z ní navzájem armáda a povstalci. Obě strany nicméně nově prodloužily příměří do středy.

Podle zpráv OSN se přesto k nejvíce postiženým podařilo dostat 60 balíků potravin a asi 1500 kilogramů mouky.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Civilisté opouštějí rozbombardovaný Homs.

Evakuované hned vyslýchají vojáci

Homs je třetím největším městem v Sýrii a boje o něj patří k nejtěžším. Od roku 2011, kdy začaly syrské boje, má za sebou mnoho ofenzív a město je mimořádně poničené. Některé jeho části stále ovládá opozice a armáda se je snaží získat pod svou kontrolu. Staré město vojsko obléhá od roku 2012. Lidem tam postupně došly zásoby a mnozí hladoví.

Podle přesnějšího výčtu OSN se do neděle podařilo z města dostat 210 žen, 180 dětí, 91 mužů starších 55 let a 130 mladších mužů. Ty ale okamžitě obklíčili syrští vojáci a předvedli k výslechu, protože armáda je podezírá z členství v opozičních skupinách. Většina z evakuovaných vypadala vyčerpaně.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Syrský konflikt trvá skoro tři roky. Nepřežilo ho na 130 tisíc lidí a přes devět miliónů osob kvůli bojům odešlo z domovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám