Hlavní obsah

Al-Káida se distancovala od islamistů bojujících v Sýrii a Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Vedení teroristické sítě Al-Káida se distancovalo od islamistické skupiny, která bojuje v Sýrii a Iráku a říká si Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Al-Káida své napojení na tuto skupinu dementovala v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách radikálních skupin. ISIL se k Al-Káidě hlásí.

Foto: Nour Kelze, Reuters

Syrští povstalci

Článek

"Al-Káida oznamuje, že nemá kontakty s ISIL... Není to odnož Al-Káidy, není na Al-Káidu organizačně napojena, Al-Káida není odpovědná za její akce," citovala z prohlášení agentura Reuters.

Členové ISIL bojují na severu Sýrie, ale s jejich radikálností nesouhlasí mnohé skupiny islamistů. Ty mezi sebou rozpoutaly bratrovražedný boj, při němž od konce loňského roku zahynuly stovky lidí.

Kromě toho ISIL využívá napětí mezi iráckými sunnity a šíity a od začátku roku usiluje o ovládnutí západoirácké provincie Anbár. Drží tamní město Fallúdža a část města Ramádí.

Související témata

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Irácká vláda se snaží k boji proti ní získat místní sunnitské kmeny, armádní ofenzivu připravuje už několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Káida má dost zbraní na dobytí Bagdádu

Bojovníci Al-Káidy, které se pokoušejí od neděle vytlačit irácké síly z města Ramádí, mají dost těžkých zbraní na dobytí Bagdádu. Řekl to v pondělí náměstek...

Výběr článků

Načítám