Hlavní obsah

Syrská opozice s vládou se předběžně dohodly na odchodu zahraničních bojovníků

Ženeva

Syrská opozice navrhla během mírových rozhovorů, aby budoucí přechodná vláda dohlédla na zavádění úplného příměří v zemi zmítané občanskou válkou. Zároveň má mít pravomoc zajistit odchod všech zahraničních bojovníků ze Sýrie. S tímto bodem delegace syrské vlády souhlasí, což je podle agentury Reuters vzácný případ shody mezi oběma tábory.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zástupce syrské vlády na jednání Fajsal Mikdád

Článek

Syrská vládní delegace od počátku prosazuje, že obě strany musejí nejprve vyřešit otázku terorismu, tedy protirežimního ozbrojeného povstání, než bude možné přistoupit k dalším otázkám.

Náměstek ministra zahraničí Fajsal Mikdád, který je členem delegace, ve středu ale řekl, že je vláda ochotna jednat o opozičním návrhu týkajícím se zahraničních bojovníků a jejich vytlačení ze země. Mikdád také tvrdil, že vláda je připravená jednat o všech tématech, avšak probírat je chce jedno po druhém.

Prostředník rozhovorů Lachdar Brahímí si v úterý posteskl, že mírová jednání přešlapují na místě. Syrský ministr pro usmíření Alí Hajdar je dokonce označil za odsouzené k nezdaru. Státy a OSN, které jednání připravovaly, podle něj nevytvořily náležité podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám