Hlavní obsah

Írán pod tlakem amerických sankcí spoléhá na půjčku z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Hasan Rúhání představil rozpočet na příští rok ve výši 39 miliard dolarů. Uvedl, že je navržen tak, aby země dokázala čelit sankcím, uvaleným na Teherán Spojenými státy. Íránští představitelé ale nezveřejnili s jak velkým exportem ropy počítají a za jakou cenu. Rúhhání otevřeně přiznal, že počítá, že se příští rok domluví půjčka z Ruska ve výši pěti miliard dolarů, uvedl list The Guardian.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání při předstvavování rozpočtu

Článek

Rúhání při představování rozpočtu v televizi uvedl: „Tento rozpočet oznamuje světu, že jsme schopni řídit zemi navzdory sankcím.“ Země bude dále dotovat základní potraviny a léky. Když letos Írán omezil dotace na benzín, vedlo to k mohutným protestům, při nichž bylo zabito nejméně 200 lidí, když dělníci a mládež požadovali konec vlády ajatolláhů.

Rozpočet ve výši 4,845 bilionů riálů popsal prezident jako vyvážený, podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by však byl při stávajícím objemu exportu ropy vyvážený jen v případě, kdyby cena ropy byla 194,6 dolarů za barel, ovšem severomořská ropa Brent se v pátek prodávala za 64,38 dolaru za barel.

Prezident otevřeně uvedl, že počítá s půjčkou z Ruska ve výši pěti miliard dolarů, která by se použila na nové projekty. Je možné, že půjde do průmyslu na zpracování ropy, protože u ropných derivátů se hůře zjišťuje jejich původ než u surové ropy, která se navíc zřejmě kvůli sankcím zřejmě prodává pod cenou.

Podle íránských médií počítá rozpočet s denním exportem ve výši půl miliónu až milionu barelů ropy denně, ale stávající export se odhaduje nanejvýš na 400 000 barelů. Americké sankce snížily denní export ropy o osmdesát procent, přesto ale příjem z jejího prodeje je pro zemi klíčový - do rozpočtu přispívá měsíčně půl miliardou dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám