Hlavní obsah

Írán je hlavní hrozba, notovali si Arabové s Netanjahuem na uniklém videu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Jeruzalém

Íránské akce jsou největším nebezpečím pro stabilitu Blízkého východu a brání řešení tamních konfliktů, shodli se na středečním jednání za zavřenými dveřmi v polské Varšavě ministři zahraničí Bahrajnu, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (uprostřed) na konferenci o Blízkém východě v polské Varšavě

Článek

Diplomat Emirátů se zastal izraelských náletů na Sýrii. Záznam z jednání za zavřenými dveřmi, který unikl Izraelcům, ukazuje sbližování židovského státu se sunnitskými arabskými režimy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal ve středu večer s ministry zahraničních věcí Bahrajnu a Spojených arabských emirátů Chálidem bin Ahmadem Chalífou a šajchem Abdullámeh bin Zajídem i s bývalým saúdskoarabským ministrem zahraničních věcí Adílem Džubajrem.

Shodli se, že íránská podpora násilí brání vyřešení konfliktů na Blízkém východě včetně toho izraelsko-palestinského a že hrozba z Teheránu je největší. Za zavřenými dveřmi to řekl bahrajnský ministr zahraničí Chálid bin Ahmad Chalífa.

Odkaz na video z jednání byl připojen ke vzkazu na aplikaci WhattsApp o setkání Netajahua s americkými viceprezidentem Mikem Pencem, který poslala kancelář premiéra vybraným novinářům. Video neukazovalo záběry izraelského premiéra s americkým politikem, ale záznam z konference, kde mluvili účastníci nezvykle otevřeně.

Půlhodinu poté, co vzkaz novináři dostali, bylo smazáno.

„Vyrůstali jsme v době, kdy izraelsko-palestinská otázka byla nejdůležitějším tématem, které musí být tak či onak vyřešeno,“ řekl Chálid bin Ahmad Chalífa podle listu The Times of Israel. „Ale pak jsme viděli větší výzvu, mnohem nebezpečnější, nejnebezpečnější v naší historii, která přišla od Islámské republiky. Je to vážná výzva, která nám brání posunout se dál kdekoli, v Sýrii, v Jemenu, v Iráku. Moje země je v nebezpečí,“ řekl bahrajnský ministr.

O shodě v názorech na Írán informoval i americký diplomat, který se schůzky účastnil.

„To je výzva, které musíme čelit, když se potýkáme s jinými problémy. Když se dostaneme k Palestině a Izraeli, byla tu dohoda z Camp Davidu, pak konference v Madridu a mnoho dalších možností, jak to vyřešit. A my zůstáváme stále na stejné cestě. Myslím si, že kdyby tu nebylo peněz, zbraní a vojáků Islámské republiky, tak bychom byli dnes mnohem blíže k řešení otázky Izraele,“ řekl Chalífa.

Podobně se vyjádřil i saúdský diplomat Adíl Džubajr, který byl ve funkci ministra zahraničí do prosince 2018. „Nemůžeme stabilizovat region bez míru mezi Izraelci a Palestinci, ale kamkoli zamíříme, tam najdeme íránské zlé činy. Podívejte se na Palestince. Kdo podporuje Hamás a Islámský džihád a kdo podkopává palestinskou samosprávu? Írán.

Izrael má právo se bránit před Íránem i v Sýrii
ministr zahraničí SAE

Írán poskytuje balistické rakety (jemenským) Húsíům a Hizballáhu. Kdo bude strádat? My v regionu. A tak by se lidé měli vážně zabývat tím, jak řešit otázku Íránu,“ dodal.

Džubajr ale hájil dohodu s Íránem o omezení jeho jaderných aktivit, kterou Spojené státy loni vypověděly. Podle něj je důležité, že omezila možnosti Íránu obohacovat uran. Bez toho by měl možnost brzo sestrojit jadernou bombu.

Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů šajch Abdullah bij Zajíd zase podle listu The Jerusalem Post řekl, že Izrael má právo se bránit před Íránem i v Sýrii. Když americký diplomat Dennis Ross uvedl, že Izrael podnikl více než dvě stě náletů na Sýrii, řekl mu: „Překvapuje vás to? Každý národ má právo se bránit, když je ohrožován jiným národem.“

Kritika ze strany izraelské opozice 

Zveřejnění nahrávky odsoudila bývala izraelská ministryně zahraničí a šéfka strany Hatnua Cipi Livniová. Naznačila, že mohla být zveřejněna záměrně, aby posílila pozice Netanjahua před volbami.

Podle ní jeho publikace ohrožuje vztahy Izraele s arabskými zeměmi: „Vztahy mezi národy jsou založeny mimo jiné na důvěře mezi vůdci. Nafilmování a únik výroků kvůli volebním zájmům jsou nehorázné. Po roky jsem byla v kontaktu s arabskými vůdci, s nimiž jsme neměli diplomatické styky, a nikdy jsem z těchto schůzek nic nezveřejnila.”

Reklama

Výběr článků

Načítám